Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna
Spec.
Snežana Živković
dečji nutricionista
placeholder image
placeholder image
O doktorki

Deo našeg tima za podršku lečenju najmlađih je i Snežana Živković, specijalista strukovni nutricionista dijetetičar, koja je dugogdišnja načelnica Službe za ishranu na Univerzitetskoj Dečjoj Klinici u Tiršovoj. Izuzetno odgovorna pozicija u našoj najvećoj dečjoj bolnici, kao i odlični rezultati u pružanju podrške porodicama i deci u uspostavljanju pravilnog načina ishrane, koji je za neke bolesti od vitalnog značaja za pacijenta – preporučuje je da i u našem timu bude odgovorna za ovaj važan deo u procesu lečenja. 

Naša koleginica takođe radi i kao profesorka dijetetike na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Zemunu. Stručno se usavršavala širom zemlje i inostranstva. 

 

Polja stručnosti: 

 

  • Savetovanje roditelja i dece kojima je potreban poseban dijetetski režim
  • Izrada individualnih jelovnika (dnevnih, nedeljnih, mesečnih)

Kako doktorka može da Vam pomogne?

Podrška nutricioniste nam je, ponekad, svima potrebna jer je važno da svi, i kad smo zdravi, vodimo računa o načinu ishrane. Svi znamo, a i osećamo, dobrobiti koje organizmu donosi ispravna ishrana. 

Ipak, nutricionista je vrlo važan i koristan saborac pacijentima koji imaju hronična oboljenja gde poseban način ishrane postaje sastavni deo njihovog života. Nutricionista je od velike pomoći za decu na hemodijalizi ili sa transplantacijom bubreda i drugim nefološkim oboljenjima, decu sa hematološklim bolestima, sa dijabetesom, kardiovaskularnim oboljenjima, decu sa glutenskom enteropatijom kao i nu sa prekomernom telesnom težinom.

Profesionalna uverenja i odnos prema pacijentima:

”Naučiti decu pravilnoj ishrani, pomoći im da zavole i hranu koja im nije omiljena, savetovati roditelje kako da oni sami pomognu svojoj deci, razumeti dečji otpor i želje – sve je to veliki i odgovoran posao koji mogu da rade ljudi sa strpljenjem, voljom i posebnim veštinama komunikacije. To i jeste ono što izdvaja koleginicu Živković. 

Ona kaže da zdrava ishrana ne znači da treba da se potpuno odreknemo omiljenih zalogaja, čak i kad nisu skroz preporučljivi za naš organizam. Hajde da naučimo da kontrolišemo koliko ih često unosimo. Hraniti se zdravo ne znači jesti bezukusnu hranu i biti gladan, već se zasititi odabranim namirnicama koje imaju blagotvorno dejstvo na naš organizam.”