Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna
Lečenje odraslih
Grudna hirurgija
SMH PRISTUP:

Grudna hirurgija je ključna u saniranju zdravstvenih tegoba pluća, grudnog koša i drugih vitalnih organa u grudnom prostoru. Ova oblast obuhvata širok spektar medicinskih procedura i intervencija koje se odnose na lečenje tumora i karcionoma pluća, dojke i jednjaka, rekonstrukcije oštećenja grudnog koša, te lečenje pneumotoraksa ili emfizema hirurškim putem.
Grudni hirurzi se danas u velikoj meri bave dijagnostikom i lečenjem različitih oblika karcinoma pluća, pa je u našoj ponudi niz procedura važnih za ovu grupu pacijenata, kao što su pleuralne punkcije, iglene biopsije tumora, i torakalne drenaže.
Posebna oblast grudne hirurgije je takozvana VATS metoda, inovativna minimalno invazivna tehnika za detaljan pregled grudnog koša. S ponosom ističemo da je deo našeg tima i pukovnik doc. dr Nebojša Marić, specijalista grudne hirurgije, poznat po primeni i izvođenju video asistiranih torakoskopskih operacija. Dr Marić je pionir u ovoj oblasti u celom regionu i među prvima je, pre desetak godina, izveo video asistirano uklanjanje dela pluća, a potom i celih pluća. Deo našeg tima je i doc. dr Milan Savić, vrlo je iskusan grudni hirurg sa velikim znanjem u tretmanu kancera pluća. Radi pleuralnu punkciju, iglenu biopsiju pleure, torokalne drenaže, kao i pominjane VATS procedure.

VATS (Video asistirana torakoskopska hirurgija)

Video asistirana torakoskopska hirurgija (VATS) operacija grudnog koša kroz male rezove na koži, uz pomoć fleksibilnih endoskopskih instrumenata i video kamere.

Pleuranla punkcija, biopsija pleure, drenaža grudnog koša

Procedure koje su grudnim hirurzima bitne za dijagnostiku, podrazumevaju uklanjanje tečnosti iz pleuralnog prostora i uzimanje uzorka koji se potpom šalje na analizu.

AKTUELNO