Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna
Dr
Milan Savić
specijalista grudne hirurgije
placeholder image
placeholder image
O doktoru

Dr Milan Savić, istaknuti specijalista grudne hirurgije, trenutno obavlja funkciju načelnika Odeljenja hirurgije I na Klinici za grudnu hirurgiju, kao i zamenika direktora iste Klinike unutar Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Sa užom oblašću interesovanja usmerenom na nesitnoćelijski karcinom pluća, dr Savić se specijalizovao za operacije pacijenata u ranim stadijumima karcinoma. Dr Savić je poznat po  veštini izvođenja minimalno invazivnih hirurških procedura koje pacijentima omogućavaju brži i lakši oporavak, s minimalnim rizikom od komplikacija, kao i po izuzetnom doprinosu rekonstruktivnoj hirurgiji. Njegovo profesionalno usavršavanje uključuje internacionalni VATS uniportalni trening kurs prve kategorije na Univerzitetu Tongi u Šangaju, kao i tronedeljno usavršavanje na Univerzitetu u Minesoti. Autor je preko 50 radova objavljenih u domaćim i inostranim časopisima, čime doprinosi razvoju svoje oblasti na globalnom nivou.

 

Polja stručnosti:

  • Pleuralna punkcija i biopsija pleure
  • Transtorakalna iglena biopsija tumora pluća i medijastinuma
  • Torakalna drenaža
  • Pleurodeza kod malignih i hroničnih izliva
  • VATS procedure

Kako doktor može da Vam pomogne?

Pacijenti se obraćaju dr Milanu Saviću zbog simptoma koji mogu ukazivati na rane stadijume karcinoma pluća, kao što su uporni kašalj, promene u disanju, bol u grudima, neobjašnjiv gubitak težine i umor. Dr Savić je specijalizovan za hirurške intervencije u prva dva stadijuma karcinoma pluća, kada je mogućnost za potpuni oporavak najveća. Za pacijente koji se nalaze u višim stadijumima bolesti, primenjuje se kombinacija hemioterapije, biološke i imunoterapije s ciljem smanjenja tumora do nivoa gde je hirurška intervencija postaje izvodljiva. Ovaj pristup omogućava pacijentima ne samo šansu za lečenje već i značajno poboljšanje kvaliteta života.

Profesionalna uverenja i odnos prema pacijentima:

„Rano otkrivanje raka pluća je ključno, a svaka promena u intenzitetu kašlja, prisustvo sukrvice u ispljuvku i bolovi prilikom kašlja su jasni znaci da je neophodno javiti se lekaru. U svega 25% slučajeva je moguća hirurška intervencija, što naglašava značaj rane dijagnoze. Uz napredak minimalno invazivnih procedura, kao što je video asistirana torakoskopska hirurgija, pacijenti doživljavaju brži oporavak, manje bolova i bolje estetske rezultate, dok se istovremeno postižu izuzetni terapijski ishodi u lečenju ranih stadijuma bolesti.“