Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna
Dr
Živana Cvijan Stevančević
specijalistkinja radiologije
placeholder image
placeholder image
O doktorki

Dr Živana Cvijan Stevančević je iskusna specijalistkinja radiologije sa čak 35 godina iskustva u radu sa decom i to u našoj najvećoj dečjoj klinici – Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu (Tiršova). Stručnjak je za opštu pedijatrijsku radiologiju koja podrazumeva primenu konvnencionalne rendgen metode, ultrazvuka, skenera i magnetne rezonance.

Iskusna u čitanju i tumačenju radioloških snimaka koji su važni, ponekad i presudni za postavljanje dijagnozue i efikasno lečenje.

U Sava Memorial bolnici vodi odeljenje dečje dijagnostike i obavlja ultrazvučne preglede srca, trbušnih organa, endokrinih žlezda, bubrega i mokraćnog sistema, koštano – mišićnog sistema. 

Dr Stevančević predaje u Školi primene ultrazvuka u pedijatrijskoj radiologiji u Univerzitetskoj dečjoj klinici od 2005. Godine. Usavršavala se tokom karijere kroz edukacije koje su organizvala evropska udruženja radiologa i pedijatrijskih radiologa. Autorka je i koaturoka većeg broja radova iz oblasti pedijatrijske radiologije, neuroradiologije, onkologije, gastroenterologije, koji su obljavnivani u domaćim i inostranim naučnim časopisima.  

 

Polja stručnosti: 

  • Ultrazuvčni pregledi 
  • Skener pregledi 
  • Pregledi na magnetnoj rezonanci 
  • Tumačenje radioloških nalaza 
  • Neuroradiologija

Kako doktorka može da Vam pomogne?

Dijagnostika je prvi korak u procesu lečenja jer ona pomaže da se postavi dijagnoza i izabere metod lečenja. Specifičnost pedijatrijske radiologije je, naravno, u tome što su pacijenti deca i što to podrazumeva da lekar razvije i neke lične veštine koje mu omogućavaju i olakšavaju stručni posao. Te se veštine uglavnom tiču umeća komunikacije sa decom i njihovim roditeljima. 

Kao neko ko duže od 35 godina uspešno izvodi radiološke procedure sa decom i doprinosti efikasnom postavljanju dijagnoze i praćenju lečenja, dr Stevančević je sigurno lekar koji porodicama i deci olakšava proces lečenja i oporavka. 

U Sava Memorial bolnici je moguće zakazati pregled i za konsultacije sa doktorkom ili zbog dobijanja tzv. “drugog mišljenja” specijaliste. Na ovaj potez se odlučuju roditelji koji žele da, pre odluke o nastavku lečenja, dobiju i mišljenje drugog lekara. Moguće je doneti postojeće snimke i dokumentaciju da bi doktorka dala svoje tumačenje. U nekim slučajevima doktorka će preporučiti ponovno snimanje na aparatima kojima ona rukuje i koje poznaje.

Profesionalna uverenja i odnos prema pacijentima:

Odnos prema pacijentima za nas koji radimo u oblasti pedijatrije, tj kome su pacijenti deca, u suštini je odnos sa njihovim roditeljima. Naravno da je za nas važno da uspostavimo komunikaciju sa detetom ali je gotovo podjednako bitno da ustanovimo odnos poverenja sa roditeljima. Bolest i boravak u bolnici je za porodicu malog deteta uvek veliki stres i decenijama gledam roditelje i decu koja teško prolaze kroz to ali, takođe, vidim i koliko im pomaže kad imaju poverenja u svog doktora.