Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna
Dr
Sara Dunja Pempelfort
specijalistkinja ginekologije i akušerstva
placeholder image
placeholder image
O doktorki

Dr Sara Dunja Pempelfort je specijalistkinja ginekologije i akušerstva, sa posebnim iskustvom u dijagnostici i lečenju endometrioze. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beču 2008. godine, a zatim i završila specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva u Centru za endometriozu u državnoj bolnici Villach, fokusirajući se na hiruršku ginekologiju u endometriozi.
Članica je Austrijskog društva za ginekologiju i akušerstvo, kao i Austrijskog društva za sterilitet, plodnost i endokrinologiju. Takođe je suosnivač centra za endometriozu u Klinici Ottakring. Dr Sara Dunja Pempelfort je takođe profesor na Privatnom medicinskom univerzitetu Sigmund Freud SFU u Beču.
U oktobru 2022. godine, osvojila je Distriktnu medicinsku nagradu za posebne doprinose u zdravstvenom sektoru.
Ima međunarodno radno iskustvo u Brazilu, Nemačkoj i Švajcarskoj. Govori nemački, engleski, srpski, bosanski i hrvatski jezik.
Dr Pempelfort je gostujući lekar u bolnici Sava Memorial. Sve pacijentkinje koje su zainteresovane za pregled, konsultaciju ili “drugo mišljenje” lekara mogu zakazati pregled unapred, pozivom našeg prijemnog odeljenja.

 

Polje stručnosti:

  • Laparoskopske operacije
  • Ultrazvučna dijagnostika endometrioze, mioma, cista na jajnicima, proširenih jajovoda
  • Kolposkopija
  • Konizacija
  • Sterilitet

Kako doktorka može da Vam pomogne?

Kao specijalistkinja ginekologije, dr Pempelfort je i usko specijalizovana za laparoskopske operacije i ultrazvucnu dijagnostiku endometrioze, mioma, cista na jajnicima, proširenih jajovoda. Ima dugogodišnje iskustvo u radu i može da Vas posavetuje da li vam je, recimo, potrebna operacija. Kad doktorka ustanovi da je operacija najefikasnije rešenje, lako ćete se i brzo dogovoriti za termin i dobiti sve informacije o narednim koracima. Naša bolnica je opremljena po najvišim standardima za izvođenje laparoskopskih intervencija, sa preoperativnim i postoperativnim protokolima koji i lekaru daju mogućnost intenzivnog praćenja stanja pacijentkinje svo vreme.

U slučaju da imate problem sa sterilitetom vrlo je važno uraditi detaljan hormonski status, utvrditi da li postoji sindrom policističnih jajnika, kao i isključiti druge uzroke steriliteta kao sto su lupus, insulinska rezistencija, antifosfolipidni sindrom, trombofilija, problemi sa štitnom žlezdom, zatim iskuljučiti postojanje auto-antitela u endometrijumu (sluzokoži materice) ili hroničnih upalnih procesa. 

Dr Pempelfort će vas rado posavetovati, uputiti vas da uradite važne laboratorijske analize ili sprovesti histeroskopiju putem koje otklanja polipe, septume, miome ili takozvani Asherman sindrom. Ovo su, takođe, potencijalni uzroci primarnog ili sekundarnog steriliteta. 

Kod nas možete staviti hormonske, bakarne ili zlatne spirale u kratkotrajnoj anesteziji kako bi vam put do dugotrajne kontracepcije bio bezbolan.

Profesionalna uverenja i odnos prema pacijentima:

Endometrioza je jedna od vrlo raširenih ginekoloških bolesti, koja pogađa veliki procenat žena u reproduktivnom periodu. Dr Pempelfort ima veliki broj pacijentkinja, i u Beču i u Beogradu, koje se bore sa ovim hroničnim oboljenjem i vrlo je upoznata sa svim savremenim pristupima rešavanju ovog zdravstvenog problema. Posebno je ovde važna ultrazvučna dijagnostika koja nije potpuno identična kao uobičajeni vaginalni ultrazvuk. 

„To je ekspertski ultrazvuk kod kog su važni određeni pokreti koji lekaru koji ima iskustva i zna šta i gde treba da gleda, pomažu da otkrije endometriozu i da, što je vrlo bitno, proceni gde se ona sve raširila. Jer ona može biti pristuna u materici, jajnicima i jajovodima, ali i na crevima i mokraćnoj bešici.“

Kad je reč o endometriozi, važno je ustanoviti šta je primarno: da li su to jaki menstrualni bolovi koji ne mogu da budu kontrolisani hormonskom terapijom ili je u pitanju sterilitet izazvan endometriozom, na primer. U ovim slučajevima je najvažnije postaviti adekvatnu indikaciju za operaciju ili se, ipak, odlučiti na dalje konzervativno lecenje i naći pravi trenutak kada se parovi upućuju na vantelesnu oplodnju. U kooperaciju sa kolegama za vantelesnu oplodnju se jasno razmatra da li je bolje prvo uraditi laparoskopsku operaciju endometrioze ili VTO.