Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna
Dr
Ljiljana Njagojević
specijalistkinja dečje hirurgije
placeholder image
placeholder image
O doktorki

Dr Ljiljana Njagojević je specijalistkinja dečije hirurgije sa bogatim iskustvom, posebno u oblasti urodinamskih ispitivanja, važne dijagnostičke metode za ispitivanje poremećaja mokrenja. 

 Dr Njagojević jedna je iz brojnog tima učenika akademika Save Perovića. Nakon specijalizacije iz dečije hirurgije na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu, počela je da, pod mentorstvom profesora Perovića, radi na urodinamskom ispitivanju. 

Može se reći da spada u pionire u primeni ove metode jer u vreme kada je tadašnji tim profesora Perovića počeo da se bavi ovim procedurom, urodinamska ispitivanja su bila u početnim fazama razvoja čak i na globalnom nivou. Zahvaljujući naporima i viziji profesora Perovića, koji je još početkom devedesetih obezbedio savremenu opremu za ove svrhe, dr Njagojević je među prvima u Srbiji počela sa primenom ove metode u dijagnostici i lečenju dece. Njeno istraživanje i rad omogućili su precizno određivanje parametara potrebnih za procenu da li će operativni zahvat biti konačno rešenje za lečenje vezikoureteralnog refluksa ili je potrebno i dodatno lečenje lekovima.

Dr Njagojević je tokom svoje karijere pregledala skoro 2000 pacijenata, kako dece tako i odraslih, uspešno smanjujući potrebu za ponovnim lečenjem vezikoureteralnog refluksa i postavljajući nove standarde u ovoj oblasti medicine. 

 

Polja stručnosti:

  • Urodinamska ispitivanja

Kako doktorka može da Vam pomogne?

Mokraćna bešika, iako se čini kao jednostavan organ i obično ne privlači našu pažnju, može izazvati ozbiljne probleme kada ne funkcioniše pravilno. Problemi kao što su učestalo nekontrolisano mokrenje, nemogućnost mokrenja ili urinarne infekcije su među najčešćim tegobama s kojima se pacijenti suočavaju. Simptomi mogu nastupiti iznenada, manifestujući se kroz akutne urinarne infekcije, ili mogu biti hronični, trajući godinama.

Dr Ljiljana Njagojević svojim pacijentima može pomoći kroz visoko specijalizovanu dijagnostičku proceduru urodinamskog ispitivanja, koja pruža precizne i merljive podatke o funkciji mokraćne bešike u fazi punjenja i pražnjenja. Ova tehnika omogućava da se objektivno izmere parametri vezane za proces mokrenja, pružajući vitalne informacije o ponašanju mokraćne bešike i karličnog dna. 

Svestrana primena urodinamskog ispitivanja omogućava dr Njagojević da se bavi širokim spektrom stanja, od dijagnostike uzroka ponovljenih urinarnih infekcija u najranijem detinjstvu, do tretmana problema kao što su dnevno ili noćno umokravanje kod dece. Važno je napomenuti da, iako se urodinamsko ispitivanje smatra invazivnom procedurom, ono nije bolno. Dr Njagojević posvećuje posebnu pažnju tome da svaki pregled učini što manje neprijatnim, uzimajući u obzir da je ova vrsta pregleda izuzetno intimna.

Profesionalna uverenja i odnos prema pacijentima:

“Žene su najzanemarivanija grupa pacijenata. Najčešći problemi kod žena tiču se pada mokraćne bešike i infekcija, a pacijentkinje se često nalaze u nedoumici kome da se obrate. Postoji praznina u medicinskoj praksi jer ginekolozi često upućuju na ispitivanje funkcije genitalnog sistema, dok se urolozi pretežno bave muškarcima, ostavljajući ove probleme nerešenim decenijama. Moj savet ženama sa dugogodišnjim urinarnim infekcijama i problemima sa učestalim mokrenjem je da ne zanemare važnost urodinamskog ispitivanja, kako bi se pravilno dijagnostikovao i tretirao problem funkcije bešike.

Verujem da neoperativno lečenje može doneti značajno poboljšanje kvaliteta života velikom broju pacijenata. Pristupi kao što su fizikalna medicina, rehabilitacija i biofeedback su od vitalnog značaja za mnoge moje pacijente, posebno kada se radi o tretmanu poremećaja mokrenja. Ova metoda lečenja omogućava pacijentima da postignu boljitak bez potrebe za hirurškim zahvatima, i podstiče njihovu aktivnu ulogu u procesu oporavka.“