Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna
Ass. dr sci. med.
Rastko Živić
specijalista opšte hirurgije, endokrina hirurgija
placeholder image
placeholder image
O doktoru

Dr Rastko Živić ima preko 25 godina iskustva kao specijalista u opštoj i endokrinoj hirurgiji, sa fokusom na intervencije štitaste, paraštitaste i nadbubrežne žlezde.

Prepoznat je kao ekspert u oblastima tiroidne hirurgije i tumora štitne žlezde, što i čini osnovu njegovih profesionalnih interesovanja. Kao opšti hirurg radi već 20 godina a svoje znanje je upotpunio i doktoratom 2016. godine.

Tokom svoje karijere je radio u renomiranim medicinskim ustanovama, uključujući Centar za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije kao i na odeljenju onkološke hirurgije u bolnici u Hamelburgu, u Nemačkoj. 

Na Klinici za hirurgiju KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu, obavljao je funkciju načelnika Odeljenja za specijalističko-konsultativne preglede.

 

Polja stručnosti:

  • ambulantne hirurške intervencije
  • lobektomija štitne žlezde
  • totalna tiroidektomija
  • minimalno invazivna hirurgija štitne žlezde
  • minimalno invazivna paratireoidektomija

Kako doktor može da Vam pomogne?

Problemi sa štitnom žlezdom mogu izazivati različite simptome, uključujući promene u telesnoj težini, nivou energije, raspoloženju, kao i pojavu guše koja može otežati gutanje ili disanje. Dr Rastko Živić pristupa svakom pacijentu sa pažnjom, počevši od detaljne anamneze i fizičkog pregleda, kako bi se utvrdili osnovni simptomi i moguće promene na štitnoj žlezdi.

Nakon početne evaluacije, hormonske analize i ultrazvuk štitne žlezde pomažu da se utvrdi priroda i obim problema. U nekim slučajevima, može biti neophodna i fina iglena aspiraciona biopsija, koja omogućava precizniju dijagnozu bez potrebe za hirurškim zahvatom.

Nakon dobijanja rezultata ispitivanja, sa doktorom se razmatraju sve opcije za tretman problema. U slučajevima kada je hirurški zahvat neophodan, kao što su velike guše, cistične formacije koje pritiskaju okolne strukture, ili sumnja na malignitet, dr Živić primenjuje minimalno invazivne tehnike hirurgije štitne žlezde. Ove tehnike omogućavaju brz oporavak, minimalan ožiljak i smanjen rizik od komplikacija.

Hirurgija štitne žlezde može podrazumevati parcijalnu resekciju (lobektomija), kojom se uklanja samo deo žlezde, ili totalnu tiroidektomiju, gde se uklanja cela štitna žlezda. Posebna pažnja se posvećuje očuvanju okolnih struktura, kao što su glasne žice i paratireoidne žlezde, kako bi se umanjili bilo kakvi postoperativni problemi.

Profesionalna uverenja i odnos prema pacijentima:

„Nije svaka promena na štitnoj žlezdi razlog za zabrinutost, niti svaki disbalans zahteva operaciju. Ipak, ukoliko operacija jeste potrebna, bitno je znati da je većina intervencija minimalno invazivna, oporavak je brz, a pacijenti se vrlo brzo vraćaju svakodnevnim aktivnostima. U velikoj većini slučajeva, operacijom se postiže potpuno rešenje problema, i dalje lečenje nije potrebno.”