Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je tumor testisa?

Tumor testisa predstavlja rast abnormalnih ćelija u testisima, koji su ključni deo muškog reproduktivnog sistema. Ovi tumori mogu biti benigni (ne-kancerogeni) ili maligni (kancerogeni). Maligni tumori testisa su relativno retki u poređenju sa drugim vrstama raka, ali su najčešći tip raka kod muškaraca između 15 i 35 godina. Rano otkrivanje i tretman su ključni za povoljan ishod, jer tumor testisa spada među najizlečivije forme raka ako se otkrije na vreme.Tumor testisa predstavlja rast abnormalnih ćelija u testisima, koji su ključni deo muškog reproduktivnog sistema. Ovi tumori mogu biti benigni (ne-kancerogeni) ili maligni (kancerogeni). Maligni tumori testisa su relativno retki u poređenju sa drugim vrstama raka, ali su najčešći tip raka kod muškaraca između 15 i 35 godina. Rano otkrivanje i tretman su ključni za povoljan ishod, jer tumor testisa spada među najizlečivije forme raka ako se otkrije na vreme.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostika tumora testisa obično počinje samopregledom ili otkrivanjem promena tokom rutinskog lekarskog pregleda. Simptomi koji mogu upućivati na tumor testisa uključuju oteklinu ili promene u veličini jednog testisa, osećaj težine u skrotumu, bol u testisu ili donjem delu stomaka, i ponekad akumulaciju tečnosti u skrotumu. Ako se posumnja na tumor, sledeći koraci mogu uključivati ultrazvuk testisa, koji je vrlo efikasan u otkrivanju prisustva i prirode tumora, kao i određivanje nivoa tumorskih markera u krvi, što može pomoći u identifikaciji specifičnih vrsta tumora testisa.

Načini lečenja

Lečenje tumora testisa zavisi od tipa i stadijuma tumora, kao i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Načini lečenja uključuju:

Hirurška intervencija: Orhidektomija, odnosno hirurško uklanjanje zahvaćenog testisa, često je prvi korak u lečenju. Ovo se obično radi kroz mali rez u preponi i često je dovoljno za rane faze nekih vrsta tumora.
Radioterapija: Može se koristiti za uništavanje preostalih kancerogenih ćelija nakon hirurgije, posebno kod tumora koji su osetljivi na zračenje, kao što su seminomi.

Hemoterapija: Koristi se u slučajevima kada postoji rizik od širenja raka ili ako se rak već proširio. Hemoterapija može biti efikasna u uništavanju kancerogenih ćelija u celom telu.

Redovni praćenje i kontrolni pregledi su ključni posle lečenja tumora testisa, kako bi se pratila moguća povrataka bolesti i upravljalo bilo kojim dugoročnim posledicama tretmana. Pružanje podrške pacijentima, uključujući emocionalnu i psihosocijalnu pomoć, takođe je važan deo sveobuhvatnog pristupa lečenju tumora testisa.