Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je tumor materice?

Tumor materice je abnormalni rast ćelija unutar materice. Postoje različite vrste tumora, od kojih su neki benigni (fibroidi materice su najčešći benigni tumori), dok su drugi maligni (karcinomi materice, uključujući endometrijski karcinom, koji je najčešći). Benigni tumori se obično ne šire van materice, dok maligni tumori mogu da rastu i šire se na druge delove tela.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostikovanje tumora materice obično počinje detaljnim ginekološkim pregledom. Ukoliko postoji sumnja na tumor, ultrazvuk je često prvi korak, jer može pružiti uvid u strukturu materice i ukazati na prisustvo abnormalnih izraslina. Dalje, biopsija endometrija, koja uključuje uzimanje malog uzorka tkiva iz materice, može pomoći u utvrđivanju prisustva malignih ćelija. Dodatne metode kao što su magnetna rezonancija (MRI) ili kompjuterizovana tomografija (CT) mogu biti korisne za procenu stadijuma bolesti, ukoliko je tumor maligni.

Načini lečenja

Lečenje tumora materice zavisi od tipa i stadijuma tumora, kao i od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Za benigne tumore, kao što su fibroidi, lečenje može uključivati praćenje, lekove koji regulišu hormone ili hirurške procedure za uklanjanje tumora. Maligni tumori materice obično zahtevaju složeniji pristup lečenju koji može uključivati hirurško uklanjanje materice (histerektomija), koje može biti praćeno radioterapijom, hemoterapijom ili hormonskom terapijom, zavisno od specifičnih karakteristika tumora i potreba pacijenta.