Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je tumor bubrega?

Tumor bubrega je abnormalni rast ćelija unutar bubrega, organa zaduženog za filtriranje krvi i proizvodnju urina. Tumori mogu biti benigni ili maligni (kancerogeni). Maligni tumori, poznati i kao rak bubrega, predstavljaju ozbiljnu zdravstvenu pretnju jer mogu metastazirati, odnosno širiti se na druge delove tela.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostika tumora bubrega obično uključuje kombinaciju laboratorijskih testova, snimanja i biopsije. Laboratorijski testovi mogu otkriti abnormalnosti u krvi ili urinu koje ukazuju na problem sa bubrezima. Snimanja, kao što su ultrazvuk, CT ili MRI, omogućavaju lekarima da vizualno procene strukturu bubrega i identifikuju prisustvo tumora. Biopsija, uzimanje uzorka tkiva za mikroskopsku analizu, je konačna metoda potvrde da li je tumor benigni ili maligni.

Načini lečenja

Laparoskopska nefrektomija je jedna od glavnih hirurških metoda lečenja tumora bubrega, koja može biti totalna ili parcijalna.
Totalna laparoskopska nefrektomija podrazumeva uklanjanje celog bubrega kada je tumor velik ili loše pozicioniran za parcijalno uklanjanje. Ova metoda je često neophodna kada je tumor zahvatio značajan deo bubrega.
Parcijalna laparoskopska nefrektomija se koristi kada je moguće odstraniti samo deo bubrega zahvaćen tumorom, štedeći ostatak zdravog tkiva. Ovo je poželjno jer omogućava bubregu da nastavi sa svojom funkcijom.
Obe procedure se izvode pomoću laparoskopije, minimalno invazivne tehnike koja omogućava brži oporavak i manje bolova posle operacije u poređenju sa tradicionalnim otvorenim hirurškim metodama. Izbor između totalne i parcijalne nefrektomije zavisi od veličine i pozicije tumora, kao i od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.