Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je tumor bešike?

Tumor bešike je maligni rast ćelija unutar zidova bešike, organa koji skladišti urin. Ova vrsta tumora može varirati od površinskih, koji ne produbljuju mnogo u tkivo, do invazivnih koji mogu prodirati duboko u zidove bešike i širiti se na okolna tkiva. Česti simptomi uključuju krv u urinu, bol ili peckanje prilikom mokrenja, i česte potrebe za mokrenjem.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostika tumora bešike obično podrazumeva urinarnu citologiju— analizu urina kojom se može otkriti rast abnormalnih ćelija. Cistoskopijom se može detaljno pregledati unutrašnjost bešike, što omogućava direktnu vizualizaciju tumora i uzimanje biopsije za histološku analizu. Ultrazvuk, CT skeniranje ili MRI mogu pomoći u određivanju obima tumora i da li se proširio izvan bešike.

Načini lečenja

Lečenje tumora bešike zavisi od stadijuma i vrste tumora, kao i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Postoje dve glavne hirurške opcije:

Endoskopska ekscizija: Ova metoda se obično koristi za neinvazivne tumore bešike. Postupak uključuje upotrebu cistoskopa za pristup i uklanjanje tumora sa minimalnom invazivnošću. Prednost ove metode je manji rizik od komplikacija i brži oporavak.

Laparoskopska cistektomija sa rekonstrukcijom bešike od creva: Ovaj zahvat se koristi kod invazivnih tumora i uključuje uklanjanje cele bešike laparoskopskim putem. Nakon uklanjanja bešike, rekonstrukcija se vrši koristeći deo creva da se formira nova bešika ili neka vrsta vreće za sakupljanje urina. Ova metoda omogućava potpuno uklanjanje tumora i rekonstrukciju, što pacijentima može pružiti bolji kvalitet života nakon operacije.