Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je septum materice?

Septum materice je urođena anomalija gde postoji pregrada unutar materice, koja materičnu šupljinu deli na dva dela. Ova pregrada može biti napravljena delimično ili u potpunosti od fibroznog tkiva, a ponekad može sadržati i mišićno tkivo. Septum materice može uzrokovati komplikacije u vezi sa plodnošću, uključujući povećan rizik od spontanog pobačaja, preuranjenog porođaja, i problema sa plasmanom posteljice.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza septuma materice često se postavlja tokom evaluacije neplodnosti ili nakon višestrukih spontanih pobačaja. Ultrazvuk je prvi korak u dijagnostici. Magnetna rezonanca (MRI) materice takođe može pružiti detaljne informacije o strukturi materice i prisustvu septuma.

Načini lečenja

Lečenje septuma materice obično podrazumeva hiruršku intervenciju poznatu kao histeroskopska resekcija septuma. Ovaj postupak se izvodi pomoću histeroskopa, tanke cevi koja se uvodi kroz cerviks u materičnu šupljinu. Cilj ovog minimalno invazivnog zahvata je uklanjanje pregrade i stvaranje jedinstvene materične šupljine, čime se poboljšavaju šanse za uspešnu trudnoću i smanjuje rizik od komplikacija tokom trudnoće.