Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je rektokela?

Rektokela, poznata i kao spad debelog creva, je stanje pri kojem zid između vagine i rektuma oslabi, što dovodi do stvaranja izbočenja rektuma prema vagini. Ovo stanje može izazvati osećaj nelagode, probleme sa pražnjenjem creva, osećaj nepotpunog pražnjenja posle defekacije i poteškoće tokom seksualnog odnosa. Rektokela se često javlja kao posledica višestrukih porođaja, hronične konstipacije ili dugotrajnog naprezanja, te gubitka estrogena nakon menopauze koji može doprineti slabljenju tkiva.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza rektokela obično uključuje detaljan medicinski razgovor o simptomima, kao i fizički pregled. Ginekolog može izvesti pregled vagine i rektuma kako bi procenio stepen izbočenja. Dodatne dijagnostičke metode mogu uključivati defekografiju, radiografski pregled koji prikazuje funkciju rektuma i vagine tokom pražnjenja, i/ili magnetnu rezonancu (MRI) karlice za detaljniju sliku anatomskih struktura.

Načini lečenja

Lečenje rektokela zavisi od težine simptoma i stepena uticaja na kvalitet života. U blažim slučajevima, lečenje može podrazumevati konzervativne metode poput promene ishrane kako bi se olakšala konstipacija, vežbe za jačanje karličnog dna ili fizikalnu terapiju. Kada su simptomi izraženiji ili konzervativne metode ne donose poboljšanje, može se razmotriti hirurška intervencija.
Jedna od opcija za hirurško lečenje rektokela je transvaginalni pristup, gde se putem vagine pristupa rektokeli kako bi se ojačao zid između rektuma i vagine. U nekim slučajevima, može se razmotriti i minimalno invazivni laparoskopski pristup, koji omogućava brži oporavak i manje postoperativnih bolova u poređenju sa tradicionalnim operacijama. Odluka o najboljem pristupu lečenju zavisi od individualnih okolnosti pacijenta, uključujući težinu simptoma, opšte zdravlje i specifične ciljeve lečenja.