Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je prostatitis?

Prostatitis je upala prostate, koja može biti akutna ili hronična. Ovo stanje može uzrokovati niz simptoma, uključujući bol u području karlice, teškoće pri mokrenju, česte nagon za mokrenjem, i bolove tokom ili posle ejakulacije. Uzroci prostatitisa su razni, a mogu uključiti bakterijske infekcije, povrede, stres ili problemi sa imunološkim sistemom. Hronični prostatitis, koji je češći, može biti posebno frustrirajući zbog svoje uporne prirode i teškoće u lečenju.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Dijagnostika prostatitisa počinje detaljnim razgovorom o simptomima pacijenta i njegovoj medicinskoj istoriji. Lekar može obaviti fizički pregled, uključujući digitorektalni pregled, koji omogućava procenu stanja prostate. Dodatni testovi mogu uključivati analizu urina i sekreta prostate kako bi se utvrdilo prisustvo infekcije, kao i ultrazvuk ili CT sken kako bi se isključili drugi mogući uzroci simptoma. U nekim slučajevima, može se preporučiti i biopsija prostate kako bi se isključila ozbiljnija stanja, kao što je rak prostate.

Načini lečenja

Lečenje prostatitisa zavisi od uzroka. U slučajevima bakterijskog prostatitisa, standardni tretman uključuje antibiotike, često u dugotrajnim režimima kako bi se potpuno eradikovala infekcija. Za ne-bakterijski prostatitis, tretman može biti izazovniji, i često uključuje kombinaciju terapija poput lekova protiv bolova, alfa-blokatora za opuštanje mišića u prostati i oko nje, i fizioterapijskih toplotnih tretmana. Fizikalna terapija i savetovanje takođe mogu pomoći u ublažavanju simptoma. U težim slučajevima ili kada standardne terapije ne daju rezultate, može se razmotriti hirurška intervencija, iako je to retko. Važno je napomenuti da hronični prostatitis zahteva dugoročni pristup lečenju, koji može uključivati promene u načinu života, kao što su vežbanje i tehnike upravljanja stresom, da bi se pomoglo u kontrolisanju simptoma.