Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je primarna hipospadija?

Primarna hipospadija je urođeni poremećaj kod muške dece gde se otvor uretre (mesto kroz koje se izbacuje urin) ne nalazi na vrhu penisa, već na donjoj strani. Ovo stanje može varirati – otvor može biti blizu vrha penisa, u sredini ili pri osnovi. Osim problema sa položajem otvora uretre, hipospadija može uticati i na oblik penisa, često uzrokujući zakrivljenost.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza hipospadije obično se postavlja odmah nakon rođenja, tokom rutinskog pregleda. Pregledom će pedijatar ili pedijatrijski urolog primetiti abnormalni položaj uretralnog otvora i eventualno prisustvo zakrivljenosti. U nekim slučajevima, dodatne analize mogu biti potrebne kako bi se procenio oblik uretre i okolno tkivo, posebno ako je zakrivljenost penisa izražena ili ako postoje druge anatomske varijacije.

Načini lečenja

Lečenje hipospadije podrazumeva hiruršku korekciju. Preporučuje se da se izvrši dok je dete još uvek vrlo mlado, idealno između 6 meseci i 2 godine života. Cilj operacije je da se uretralni otvor premesti na anatomski ispravnu poziciju na vrhu penisa, kao i da se ispravi bilo kakva zakrivljenost penisa. Hirurgija može uključivati korišćenje tkiva iz drugih delova tela, ako je to potrebno, za rekonstrukciju uretre. Nakon operacije, praćenje je ključno kako bi se osigurao pravilan oporavak i funkcionalnost.