Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je Pejronijeva bolest?

Pejronijeva bolest karakteriše se formiranjem fibroznih plakova ili ožiljaka unutar tkiva penisa, što dovodi do bolnih i često vidljivih zakrivljenosti penisa tokom erekcije. Ovo stanje može otežati ili čak onemogućiti seksualni odnos. Iako tačan uzrok Pejronijeve bolesti nije u potpunosti razjašnjen, veruje se da može biti povezan sa povredama penisa koje dovode do unutrašnjih ožiljaka.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostikovanje Pejronijeve bolesti tipično uključuje fizički pregled, tokom kojeg lekar može osetiti prisustvo plakova unutar penisa. Ponekad, za detaljniju evaluaciju, mogu biti potrebni dodatni testovi kao što su ultrazvuk penisa, koji može pružiti više informacija o lokaciji i veličini plakova, kao i o stanju krvnih sudova unutar penisa.

Načini lečenja

Lečenje Pejronijeve bolesti zavisi od težine simptoma i stepena zakrivljenosti penisa. U blagim slučajevima, gde zakrivljenost ne utiče značajno na seksualnu funkciju, lečenje možda uopšte neće biti potrebno. Pacijenti se mogu savetovati da prate stanje, s obzirom na to da se simptomi mogu poboljšati ili stabilizovati vremenom. Za aktivnije slučajeve, moguće opcije lečenja uključuju medikamentozno lečenje, gde se određeni lekovi mogu injektovati direktno u plakove u cilju smanjenja ožiljaka i zakrivljenosti, ili se uzimaju oralno, iako ovaj pristup često nije dovoljno efikasan. Fizikalna terapija, uključujući upotrebu penilnih trakcijskih uređaja ili vakuumskih pumpi, takođe može pomoći u smanjenju zakrivljenosti i poboljšanju funkcije penisa. U težim slučajevima, kada značajna zakrivljenost ometa seksualnu funkciju, može se razmotriti hirurško lečenje, koje varira od jednostavnih procedura za ispravljanje zakrivljenosti do kompleksnijih rekonstruktivnih zahvata, uključujući ugradnju penilne proteze.