Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je neurogena bešika?

Neurogena bešika je stanje koje nastaje kada postoji problem u nervnoj kontroli mokraćne bešike, što može dovesti do problema sa započinjanjem mokrenja, učestalosti mokrenja ili nekontrolisanog istecanja urina. Ovo može biti posledica raznih stanja, kao što su povrede kičmene moždine, ozbiljne infekcije ili neurološke bolesti poput multiple skleroze. Kod ovog stanja, komunikacija između mozga i bešike je narušena, što otežava normalno funkcionisanje bešike.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostikovanje neurogene bešike obično započinje razgovorom o simptomima i medicinskoj istoriji pacijenta. Zatim se vrše različiti testovi, poput urodinamičkih testova koji procenjuju kako bešika prima i izbacuje urin, kao i ultrazvuk i cistoskopija, koji omogućavaju detaljan pregled strukture bešike. Precizna dijagnoza je ključna za efikasno upravljanje stanjem i izbegavanje komplikacija.

Hirurški način lečenja - Uvećanje mokraćne bešike crevom

Uvećanje mokraćne bešike crevom je hirurška procedura koja se može primeniti kod pacijenata sa neurogenom bešikom. Ovaj postupak podrazumeva korišćenje dela creva za povećanje kapaciteta bešike i poboljšanje njene funkcije. Hirurgija omogućava bolju kontrolu nad pražnjenjem bešike, smanjuje rizik od infekcija urinarnog trakta i poboljšava kvalitet života pacijenata. Postoperativni oporavak može podrazumevati kateterizaciju i pažljivo praćenje kako bi se osiguralo pravilno funkcionisanje bešike i izbegle komplikacije.