Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je to Mortonov neurom?

Mortonov neurom je zadebljanje nerva koji prolazi između metatarzalnih kostiju tj kostiju prednjeg dela stopala. Najčešće se javlja između 3. i 4. prsta. Ovo obolenje je češće kod žena nego kod muškaraca. Nastaje kao posledica povećanog pritiska na nerv, a zbog drugih, pridruženih deformiteta stopala. 

Kako ga prepoznati?

Izražen pulsirajući bol u prednjem delu stopala, najčešće pri hodu, kada pacijent oseti kao da je stao na kamenčić, je jedan od osnovnih znakova ovog oboljenja. 

Kako se postavlja dijagnoza?

Prilikom pregleda bočni pritisak na stopalo uz pritisak na prostor između glavica metatarzalnih kostiju dovodi do jakog bola i često „ klika“ što Vašem lekaru ukazuje da se radi o ovom oboljenju. Definitivna dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregledom ili magnetnom rezonancom. Uvek je potrebno uraditit i RTG snimak stopala pod punim opterećenjem.

Lečenje bez operacije

Lečenje se započinje neoperativno. Nosi se udobna obuća, koja je u prednjem delu šira. U obuči se nose ortopedski ulošci po otisku i sa metatarzalnim jastučićima. U dogovoru sa pacijentom se može sprovesti lokalna terapija kortikosteroidima uz upozorenje da ovi lekovi sem lokalnmog efekta na mestu davanja mogu dovesti i do promena u celom organizmu ako što je povišenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Priprema i operacija

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa. 

Hirurška procedura podrazumeva rez u nivou prednjeg dela stopala sa gornje strane, u nivou prostora u kome je lociran neurom. Sam neurom se potom podveže i odstrani a rana ušije.

Operacija se izvodi u blok anesteziji ili analgosedaciji u trajanju od 20 do 30 minuta, a pacijent bolnicu može napustiti istog dana. 

Nakon operacije

Zavoj

Nakon operacije stopalo se previja hirurškim zavojem. On se menja nakon dva dana od operacije, a zatim nakon sedam i četrnaest dana kada se i odstranjuju šavovi ukoliko je rana uredno zarasla. U slučajevima usporenog zarastanja rane šavovi se mogu odstrani i kasnije. Ukoliko rana prokrvari neposredno nakon operacije, što je česta pojava kod ovih zahvata, potrebno je zavoj pojačati  dodatnim gazama i elastičnim zavojem pre prvog previjanja. U slučaju da je zavoj krvav, postane jako prljav ili mokar, može se zameniti i kasnije u bolnici u čistim uslovima.

Oslonac i štake

U postoperativnom toku dozvoljen je oslonac na operisano stopalo samo na petu ili se koriste specijano dizajnirana ortopedska cipela u trajanju od dve nedelje, retko duže. Štake uglavnom nisu potrebne.

Otok

Nakon operacije je normalno da se pojavi otok stopala. On je najizraženiji neposredno nakon operacije. Vremenom on se smanjuje ali se može zadržati od tri do šest meseci, u retkim slučajevima i duže. Da bi ste smanjili otok sednite ili lezite sa podignutim stopalom. Podignuto stopalo takođe smanjuje bol nakon operacije. Kod otoka mogu pomoći i elastične potporne čarape

Higijena/Tuš

Zavoj mora biti uvek suv i čist, zaštitite plastičnom kesom prilikom tuširanja. Kada rana potpuno zaraste možete istuširati celo telo uključujući i stopala.

Lekovi

Lokalni anestetik koji dobijete tokom operacije deluje 6-8 sati, pre nego što anestetik prestane delovati potrebno je započeti s tretmanom za ublažavanje bolova i odmarati se s podignutim stopalom. Potreba za lekovima za ublažavanjem bola je različita. Osećaj bola, odnosno prag bola, se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Obično je potrebno koristiti lekove za ublažavanje bola nekoliko dana, ali bol može trajati i duže. Recepti za tablete protiv bolova mogu se dati pre operacije i treba ih podići u apoteci. O leku koji će biti najadekvatniji za Vas možete se posavetovati sa Vašim anesteziologom ili ortopedom.

Obično se preporučuju: Tablete Paracetamola 500 mg 2 tablete 4 puta na dan prva dva do tri dana kao baza.

Tableta Arcoxia 120 1 puta na dan sedam dana. 

Sem ovih tableta mogu se uz preporuku Vašeg lekara uvesti i drugi lekovi protiv bolova ukoliko je to potrebno.

Prevencija tromboze

U bolnici će te dobiti injekcije ili tablete protiv venske tromboze odnosno zgrušavanja krvi u venama koja može biti komplikacija svih operacija. One se nastavljaju uzimati tri nedelje nakon operacije ili drugačije ukoliko to Vaš lekar odredi. 

Antibiotici

Pre i nakon operacije potrebno je da primite antibiotik koji sprečava pojavu infekcije. Nakon otpusta iz Bolnice u Vašoj otpusnoj listi biće naveden antibiotik koji ćete morati koristiti najčešće 3 do pet dana nakon operacije.

Probiotici

Antibiotici koji se daju kao tretman protiv infekcije, utiču na  Vaše crevne bakterije što može dovesti do pojave bolova, grčeva, nadutog trbuha i tečnih stolica. To se može sprečiti unošenejem Probiotika odnosno dobrih bakterija u terapiju, 3 h nakon uzimanja antibiotika. Probiotik se obično uzima duplo duže vreme od antibiotika.

Bolovanje

Trajanje bolovanja zavisi od vrste posla kojim se bavite i od izvršenog operativnog zahvata. Često je potrebno najmanje 2 nedelje odmora. Najčešće dužina bolovanja je od 2 do 4 nedelje. Dužinu bolovanja određuje Vaš lekar u dogovoru sa Vama, a u zavisnosti od Vašeg zdravstvenog stanja i brzine oporavka. Težak posao stajanje/hodanje zahteva duže bolovanje. 

Vožnja automobila

Trebali biste pričekati s vožnjom dok koristite jake lekove protiv bolova i dok ne steknete snagu i funkciju u stopalu za rukovanje pedalama. Savet lekara je da se vozilom ne treba upravljati sve dok nosite gips odnosno ortoze.

Kontrole nakon operacije

Nakon operacije javljate se na redovno previjanje kako je Vaš lekar odredio. Nakon toga je prva kontrola za šest nedjelja potom za 3, 6 i 12 meseci nakon operacije. Nakon 6 meseci se savetuje kontrolni UZ pregled ili pregled magnetnom rezonancom.

Moguće komplikacije

Kako ova operacija podrazumeva odstranejnje zadebljalog nerva uvek se gubi osećaj u malim prstima koji su njime inervisani o čemu će vas lekar detaljnije izvestiti tokom pregleda.

Najčešća komplikacija je infekcija. Najčešće se radi o površinskoj infekciji koja zahteva samo zbrinjavanje rane i antibiotike. Duboka infekcija je vrlo retka kod ove vrste operacije. Može doći do manjeg oštećenja nerava s gubitkom osećaja u području operacije. Krvni ugrušci su neuobičajeni i sprečavaju se lekovima i redovnim vežbanjem. 

Ako sumnjate na komplikaciju, javite nam se.