Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je mastektomija?

Mastektomija se često koristi kao deo procesa promene pola od ženskog ka muškom, poznata i kao „top surgery“. Ovaj zahvat uključuje uklanjanje tkiva dojke kako bi se postigao više muški izgled torza. Cilj operacije je ne samo uklanjanje dojki, već i formiranje muških kontura grudi, što može uključivati rekonturiranje postojećeg tkiva dojki kako bi se poboljšao estetski izgled grudi.

Proces operacije

Ova operacija može varirati u opsegu, u zavisnosti od individualnih potreba i želja pacijenta. Neke transrodne osobe mogu izabrati i dodatne procedure kao što su liposukcija ili skulpturiranje grudi zarad postizanja željenog izgleda. Odluka o vrsti mastektomije zavisi od više faktora, uključujući količinu tkiva dojke, elastičnost kože, i opšte zdravstveno stanje.

Postoperativni oporavak

Oporavak nakon mastektomije obuhvata brigu o rani i praćenje eventualnih komplikacija. Većina pacijenata se može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima u roku od nekoliko nedelja, mada kompletno zaceljenje može trajati duže. Podrška i konsultacije sa stručnjacima za mentalno zdravlje takođe su važne, jer mastektomija može biti značajan korak u tranziciji i prilagođavanju na novi fizički identitet.