Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je kamen u bešici?

Kamen u bešici, poznat i kao vezikalni kalkulus, je stvaranje čvrstih kristalnih depozita unutar bešike. Ovi depoziti mogu nastati iz različitih razloga, uključujući dugotrajnu stagnaciju urina, infekcije urinarnog trakta, ili zbog prisustva stranih tela u bešici. Tipični simptomi uključuju bol, učestalo ili otežano mokrenje, i ponekad krv u urinu.

Postavljanje dijagnoze

Za dijagnozu kamena u bešici koriste se različite metode. Ultrazvuk se često koristi za vizualizaciju kamena. Cistoskopija, koja podrazumeva direktan pregled unutrašnjosti bešike pomoću cistoskopa, omogućava ne samo vizuelizaciju kamena, već i njegovo potencijalno uklanjanje tokom istog postupka.

Načini lečenja

Lasersko razbijanje kamena u bešici, poznato kao laserska litotripsija, je efikasan način za tretman kamena bez potrebe za invazivnom hirurgijom. Postupak uključuje uvođenje cistoskopa kroz uretru do bešike, gde se koristi laser za razbijanje kamena na manje komadiće koji se zatim lakše izbacuju iz tela prirodnim putem. Ova metoda je posebno korisna jer minimizira rizik od komplikacija i omogućava brz oporavak. Tretman može zahtevati lokalnu ili opštu anesteziju, u zavisnosti od veličine kamena i opšteg stanja pacijenta.