Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je kontinentna stoma?

Kontinentna stoma je hirurški kreiran otvor na stomaku koji omogućava kontrolisanu eliminaciju urina iz tela. Za razliku od tradicionalne stome, kod kontinentne se formira interni rezervoar iz dela creva, čime se pacijentima pruža mogućnost da sami odlučuju kada će isprazniti sadržaj.

PLANIRANJE I PROCES OPERACIJE

Pre odluke o operaciji, pacijent prolazi kroz temeljnu procenu uključujući medicinsku istoriju, trenutno zdravstveno stanje i životne navike. Lekar će razmotriti različite aspekte kao što su lokacija stome, vrsta i oblik rezervoara, te moguće rizike i komplikacije. Operacija izrade kontinentne stome obavlja se pod opštom anestezijom. Hirurg formira rezervoar od dela tankog creva, a zatim stvara otvor kroz koji će rezervoar biti povezan sa spoljašnjim delom tela. Proces može trajati nekoliko sati, u zavisnosti od složenosti slučaja.

POSTOPERATIVNA NEGA

Nakon operacije, pacijenti se edukuju o pravilnoj nezi i upravljanju stomom. Praćenje i adekvatna nega su ključni za održavanje kvaliteta života pacijenata s kontinentnom stomom.