Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je kamen u bubregu i ureteru?

Kamen u bubregu i ureteru, poznat kao nefrolitijaza i ureterolitijaza, odnosi se na prisustvo čvrstih kristalnih depozita u bubregu ili mokraćovodu. Ovi depoziti mogu varirati u veličini i sastavu, a najčešće su napravljeni od kalcijum oksalata, fosfata ili urata. Kretanje kamena može izazvati jake bolove i blokirati protok urina, što može dovesti do ozbiljnih problema poput infekcija ili oštećenja bubrega.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza kamena u bubregu i ureteru uključuje različite metode, poput ultrazvuka i CT skeniranja. Analizom urina mogu se otkriti tragovi krvi ili infekcije, kao i karakteristike koje mogu ukazivati na tip kamena.

Načini lečenja

Lasersko razbijanje kamena, poznato kao laserska litotripsija, je jedna od najčešćih metoda za tretman kamena u bubregu i ureteru. Ovaj postupak koristi visoko-energetski laser da razbije kamen na manje komadiće koji mogu prirodno proći kroz urinarni trakt. Prednosti ove metode uključuju visoku efikasnost, sposobnost razbijanja veoma tvrdih kamena, minimalnu invazivnost, i brz oporavak.
Postoperativna nega može podrazumevati upotrebu stenta u mokraćovodu kako bi se olakšao protok urina i pomoglo izbacivanje fragmenata kamena, kao i uzimanje određenih medikamenata za olakšavanje bolova.
Lasersko razbijanje kamena je posebno korisno za kamence koji su preveliki da bi sami prošli, nalaze se na mestima gde prirodno ne mogu biti izbačeni, ili izazivaju bol i druge simptome. Izbor tretmana zavisi od veličine, tipa i pozicije kamena, kao i od ukupnog zdravstvenog stanja pacijenta.