Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je Inkontinencija kod muškaraca?

Inkontinencija kod muškaraca odnosi se na nevoljni gubitak urina, problem koji se može javiti usled različitih faktora, uključujući komplikacije nakon operacije prostate, neurološka oboljenja, ili slabost mišića karličnog dna. Stanje varira po težini, od povremenih kapljica do potpunog gubitka kontrole nad mokrenjem, što može uticati na svakodnevne aktivnosti.

Postavljanje Dijagnoze

Dijagnostički proces za mušku inkontinenciju uključuje detaljan pregled medicinske istorije i fizički pregled. Specifični dijagnostički testovi, kao što su urin testovi, ultrazvuk i urodinamsko testiranje, mogu se koristiti za ocenu funkcije donjeg urinarnog trakta. Ovi testovi pomažu u identifikaciji tipa inkontinencije i vodećih uzroka, što je ključno za odabir najefikasnijeg tretmana.

Načini Lečenja

Postoje dve napredne opcije za lečenje muške inkontinencije. Sling procedura, koja podrazumeva implantaciju trake koja pruža podršku uretri, pomažući u prevenciji nevoljnog protoka urina. Traka se obično postavlja kroz minimalno invazivni hirurški zahvat, sa ciljem poboljšanja zatvaranja uretre, naročito tokom fizičkih aktivnosti koje povećavaju intraabdominalni pritisak.
Veštački sfinkter smatra se „zlatnim standardom“ za tretman teške inkontinencije kod muškaraca. Ovaj uređaj oponaša funkciju prirodnog sfinktera, omogućavajući pacijentima da ručno kontrolišu tok urina. Sastoji se od tri dela: manšete koja se postavlja oko uretre, rezervoara za tečnost koji se postavlja u trbušnu šupljinu, i pumpice smeštene u skrotumu. Korišćenjem pumpice, pacijent može kontrolisati pritisak u manšeti, time otvarajući i zatvarajući uretru po potrebi.
Oba tretmana zahtevaju pažljivu preoperativnu evaluaciju i postoperativno praćenje. Izbor metode zavisi od individualnih potreba pacijenta, stepena inkontinencije, i opšteg zdravstvenog stanja. Efikasnost se redovno evaluira kroz praćenje simptoma i kvaliteta života pacijenta.