Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je hidronefroza?

Hidronefroza je stanje koje karakteriše proširenje pijelona, odnosno bubrežne karlice, koje se dešava usled blokade koja sprečava normalan protok urina iz bubrega u mokraćovod. Ova blokada može biti uzrokovana kamenom u bubregu, tumorima, anomalijama u anatomskoj strukturi ili drugim oboljenjima. Ako se ne leči, hidronefroza može dovesti do bolova, infekcija i trajnog oštećenja bubrežnog tkiva.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostički postupci za hidronefrozu obično uključuju ultrazvuk, koji može efikasno identifikovati proširenje bubrežne karlice. CT skeniranje ili MRI se mogu koristiti za detaljnije prikazivanje anatomije bubrega i okolnih struktura, kako bi se identifikovali uzroci blokade. Intravenska urografija je metoda koja uključuje ubrizgavanje boje kako bi se detaljnije videli bubrezi, mokraćovodi i bešika na rendgenskim snimcima.

Načini lečenja

Laparoskopska pijeloplastika je hirurška procedura koja se koristi za lečenje hidronefroze kada je uzrok blokade u samoj bubrežnoj karlici ili na mestu gde mokraćovod izlazi iz bubrega. Procedura uključuje resekciju suženog dela mokraćovoda i rekonstrukciju da se omogući slobodan protok urina.
Prednosti laparoskopske pijeloplastike uključuju manju invazivnost u poređenju sa tradicionalnim otvorenim operacijama, što rezultira manjim bolom posle operacije, kraćim boravkom u bolnici i bržim oporavkom.
Postoperativna nega može uključivati privremeno postavljanje stenta u mokraćovod kako bi se osiguralo da rekonstruisani deo ostane otvoren dok se ne zaceli.
Izbor lečenja zavisi od uzroka hidronefroze, veličine i lokacije blokade, kao i od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Laparoskopska pijeloplastika je obično vrlo efikasna u otklanjanju uzroka blokade i obnavljanju normalne funkcije bubrega.