Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je endometrioza?

Endometrioza je stanje kod kojeg tkivo slično sluzokoži unutar materice (endometrijum) počinje da raste izvan materice, često zahvatajući jajnike, jajovode i tkiva koja oblažu karlicu. Ovo abnormalno rastuće tkivo i dalje se ponaša kao da je unutar materice – zadebljava se, raspada i krvari sa svakim menstrualnim ciklusom. Budući da krv i tkivo nemaju gde da odu, mogu izazvati upalu, bol i formiranje ožiljaka.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza endometrioze može biti izazovna, jer simptomi često podsećaju na druge stanja. Ginekološki pregled može pružiti prve indikacije, ali često su potrebni dodatni testovi za potvrdu. Ultrazvuk, posebno transvaginalni, može pomoći u uočavanju cista na jajnicima uzrokovanih endometriozom (endometriomi). Najpouzdaniji način dijagnoze je laparoskopija, minimalno invazivna hirurška procedura koja omogućava lekaru da direktno pregleda unutrašnjost karlice i uzme uzorke tkiva (biopsiju) za analizu.

Načini lečenja

Lečenje endometrioze prvenstveno zavisi od simptoma i individualnih reproduktivnih planova pacijentkinje. Za one sa blagim simptomima, medikamentozno lečenje, uključujući antiinflamatorne lekove, može biti dovoljno za ublažavanje bolova. Hormonske terapije često se koriste za kontrolu simptoma, smanjenje, ili zaustavljanje rasta endometrijskog tkiva. U slučajevima kada medikamentozno lečenje nije efikasno ili kada endometrioza izaziva značajne simptome ili komplikacije, razmatra se hirurška intervencija. Laparoskopija, minimalno invazivna hirurška procedura, često se koristi za uklanjanje ili uništavanje endometrijskih lezija, što može značajno poboljšati simptome i povećati šanse za trudnoću kod žena koje se bore sa neplodnošću povezanom sa endometriozom. U ekstremnim slučajevima, kada druge metode lečenja ne donose olakšanje i pacijentkinja ne želi decu, može se razmotriti radikalniji pristup poput histerektomije, koji podrazumeva uklanjanje materice, a ponekad i jajnika.