Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je divertikulum uretre?

Divertikulum uretre je džep ili izbočina koja se formira duž zida mokraćne cevi. Ova izbočina može se napuniti urinom i postati izvor infekcija i nelagodnosti. Divertikulumi mogu uzrokovati različite simptome, uključujući bol pri mokrenju, osećaj pritiska ili punoće u predelu ispod pubične kosti, učestale urinarne infekcije, teškoće pri mokrenju, i bol tokom seksualnog odnosa. Uzrok nastanka divertikuluma uretre može biti upalni proces, trauma, ili hirurška intervencija.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza divertikuluma uretre zahteva temeljan pregled i razgovor o istoriji simptoma. Dijagnostički testovi podrazumevaju uretrografiju, proceduru koja koristi kontrastno sredstvo za bolje vizualizovanje mokraćne cevi na rendgenskim snimcima, kao i magnetnu rezonancu (MRI) za detaljno prikazivanje strukture uretre i pronalaženje divertikuluma. Cistoskopija, gde se tanka kamera umetne kroz uretru za direktan pregled, takođe može biti korisna.

Načini lečenja

Lečenje divertikuluma uretre zavisi od veličine divertikuluma, prisutnosti simptoma i uticaja na kvalitet života. Kod manjih divertikuluma koji ne izazivaju simptome, dovoljno je samo pratiti razvoj situacije. U slučajevima gde divertikulum izaziva simptome ili predisponira urinarne infekcije, može biti preporučeno hirurško lečenje.
Hirurška intervencija obično uključuje uklanjanje divertikuluma i reparaciju mokraćne cevi. Ovaj postupak se može izvoditi kroz vaginu, gde se divertikulum pažljivo izoluje i uklanja, a defekt u mokraćnoj cevi se zatvara. U nekim slučajevima, može biti potrebno umetnuti tkivo iz okoline (flap) kako bi se osiguralo adekvatno zarastanje i smanjio rizik od ponovne pojave divertikuluma.
Posle operacije, redovno praćenje je ključno za rano identifikovanje i upravljanje bilo kakvim komplikacijama ili znakovima ponovne pojave divertikuluma. Iako je uretralni divertikulum retka pojava kod muškaraca, kada se dijagnostikuje, lečenje obično uključuje slične hirurške tehnike za uklanjanje divertikuluma i obnavljanje strukture uretre, prilagođene anatomskim razlikama.