Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta sve obuhvata pojam deformiteta malih prstiju?

Deformiteti malih prstiju mogu se javiti izolovano ili udruženo sa drugim deformitetima stopala ili u sklopu reumatoidnog artritisa. Ovi poremećaji nazivaju se čekićasti, maljičasti i kandžasti prsti. Oni se manifestuju krivljenjem prstiju u malim zglobovima. Sami zglobovi mogu biti pokretni ili u kasnijim fazama ukočeni.

Prouzrokuju ih različita patološka stanja, povrede, neudobna obuća koja dovode do trajne savijenosti malih zglobova prstiju.

Koji su simptomi?

Savijeni nožni prst uzrokuje trenje u cipelama koje vodi pojavi žuljeva i ponekad ranica na prstima.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza ovih poremećaja se postavlja kliničkim pregledom Vašeg ortopeda uz RTG snimak koji omogućava planiranje operativnog zahvata.

Lečenje bez operacije

Pre razmatranja operacije, treba isprobati nošenje udobnih cipela s mekanim gornjim delom od kože koje ne pritiskaju prste. Nošenje adekvatnih ortopedskih uložaka kao i silikonskih separatora mogu smanjiti bol ali je najčešće potrebno hirurško lečenje.

Priprema i operacija

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa.

Operacija se obično izvodi u lokalnoj anesteziji kao dnevni hirurški zahvat. Operacija traje 20-40 minuta, zavisno od toga koliko prstiju treba korigovati.

Postoje uglavnom dve različite vrste operacija

U zavisnosti koliko je deformitet uznapredovao mogu se izvesti operacije koje čuvaju zglob i češće, operacije koje podrazumevaju ukočenja zglobova u povoljnom položaju. Vrstu operacije određuje Vaš ortoped u dogovoru sa Vama i u zavisnosti od uznapredovalosti deformiteta. Cilj operacije je smanjiti tačke pritiska i pravilno rasporediti opterećenje. Ove operacije najčešće podrazumevaju fiksiranje prsta iglama koje se nose narednih 4 do 6 nedjelja. 

Veoma često je potrebna i korekcija pozicije glavice metatarzalne kosti uz korekciju dužine iste, time se postiže smanjenje pritiska na samu glavicu i obezboljenje pri hodu. Za fiksaciju korekcije se koriste zavrtnji od posebnih legura koji se ne moraju odstraniti i koji poseduju sertifikat da se u slučaju potrebe može sprovesti dijagnostika magnetnom rezonancom. 

Nakon operacije

Zavoj

Nakon operacije stopalo se previja hirurškim zavojem. On se menja nakon dva dana od operacije, a zatim nakon sedam i četrnaest dana kada se i odstranjuju šavovi ukoliko je rana uredno zarasla. U slučajevima usporenog zarastanja rane šavovi se mogu odstrani i kasnije. Ukoliko rana prokrvari neposredno nakon operacije, što je česta pojava kod ovih zahvata, potrebno je zavoj pojačati  dodatnim gazama i elastičnim zavojem pre prvog previjanja. U slučaju da je zavoj krvav, postane jako prljav ili mokar, može se zameniti i kasnije u bolnici u čistim uslovima.

Oslonac i štake

U postoperativnom toku dozvoljen je oslonac na operisano stopalo samo na petu ili se koriste specijano dizajnirana ortopedska cipela u trajanju od šest nedelja. Štake uglavnom nisu potrebne, ukoliko se operišu oba stopala istovremeno onda se savetuje njihovo korišćenje.

Otok

Nakon operacije je normalno da se pojavi otok stopala. On je najizraženiji neposredno nakon operacije. Vremenom on se smanjuje ali se može zadržati od tri do šest meseci, u retkim slučajevima i duže. Da bi ste smanjili otok sednite ili lezite sa podignutim stopalom. Podignuto stopalo takođe smanjuje bol nakon operacije. Kod otoka mogu pomoći i elastične potporne čarape

Higijena/Tuš

Zavoj mora biti uvek suv i čist, zaštitite plastičnom kesom prilikom tuširanja. Kada rana potpuno zaraste i uklone se šavovi i igle možete istuširati celo telo uključujući i stopala.

Igle

Ove operacije najčešće zahtevaju fiksiranje nožnih prstiju iglama. One uvek moraju biti dobro zaštićene kako ih ne biste slučajno izvukli i povredili se na oštri kraj igle.

Igle se uklanjaju u ambulantnim uslovima nakon 4-6 nedelja, procedura je veoma brza i uglavnom bezbolna, ukoliko ste zabrinuti zbog bola ili znate da ste preosetljivi na bol bilo bi dobro da uzmete lek protiv bolova dva do tri sata pre posete lekaru. Uvek se možete posavetovati sa Vašim ortopedom ili anesteziologom.

Lekovi

Lokalni anestetik koji dobijete tokom operacije deluje 6-8 sati, pre nego što anestetik prestane delovati potrebno je započeti s tretmanom za ublažavanje bolova i odmarati se s podignutim stopalom. Potreba za lekovima za ublažavanjem bola je različita. Osećaj bola, odnosno prag bola, se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Obično je potrebno koristiti lekove za ublažavanje bola nekoliko dana, ali bol može trajati i duže. Recepti za tablete protiv bolova mogu se dati pre operacije i treba ih podići u apoteci. O leku koji će biti najadekvatniji za Vas možete se posavetovati sa Vašim anesteziologom ili ortopedom.

Obično se preporučuju: Tablete Paracetamola 500 mg 2 tablete 4 puta na dan prva dva do tri dana kao baza.

Tableta Arcoxia 120 1 puta na dan sedam dana. 

Sem ovih tableta mogu se uz preporuku Vašeg lekara uvesti i drugi lekovi protiv bolova ukoliko je to potrebno.

Prevencija tromboze

U bolnici će te dobiti injekcije ili tablete protiv venske tromboze odnosno zgrušavanja krvi u venama koja može biti komplikacija svih operacija. One se nastavljaju uzimati tri nedelje nakon operacije ili drugačije ukoliko to Vaš lekar odredi. Nakon tri nedelje  se se nastavlja uzimati Aspirin 100 mg 1 tableta dnevno sve do dobijanja punog oslonca na operisanu nogu.

Antibiotici

Pre i nakon operacije potrebno je da primite antibiotik koji sprečava pojavu infekcije. Nakon otpusta iz Bolnice u Vašoj otpusnoj listi biće naveden antibiotik koji ćete morati koristiti najčešće 3 do pet dana nakon operacije.

Probiotici

Antibiotici koji se daju kao tretman protiv infekcije, utiču na  Vaše crevne bakterije što može dovesti do pojave bolova, grčeva, nadutog trbuha i tečnih stolica. To se može sprečiti unošenejem Probiotika odnosno dobrih bakterija u terapiju, 3 h nakon uzimanja antibiotika. Probiotik se obično uzima duplo duže vreme od antibiotika.

Bolovanje

Trajanje bolovanja zavisi od vrste posla kojim se bavite i od izvršenog operativnog zahvata. Često je potrebno najmanje 2 nedelje odmora. Najčešće dužina bolovanja je od 6 do 8 nedelja. Dužinu bolovanja određuje Vaš lekar u dogovoru sa Vama, a u zavisnosti od Vašeg zdravstvenog stanja i brzine oporavka. Težak posao stajanje/hodanje zahteva duže bolovanje. 

Vožnja automobila

Trebali biste pričekati s vožnjom dok koristite jake lekove protiv bolova i dok ne steknete snagu i funkciju u stopalu za rukovanje pedalama. Savet lekara je da se vozilom ne treba upravljati sve dok nosite gips odnosno ortoze.

Kontrole nakon operacije

Nakon operacije javljate se na redovno previjanje kako je Vaš lekar odredio. Nakon toga je prva kontrola za šest nedjelja kada se odstranjuju igle, potom za 3, 6 i 12 meseci nakon operacije. Kontrole najčešće podrazumevaju i kontrlono snimanje RTGom. 

Moguće komplikacije

Najčešća komplikacija je infekcija, naročito ukoliko imate iglu u nožnom prstu, to su obično površinske infekcije zahtevaju samo zbrinjavanje rane i antibiotike. Duboka infekcija je vrlo retka kod ove vrste operacije. Može doći do manjeg oštećenja nerava s gubitkom osećaja u području operacije. Krvni ugrušci su neuobičajeni i sprečavaju se lekovima i redovnim vežbanjem. 

Ako sumnjate na komplikaciju, javite nam se.