Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna
Dr
Dejan Pličević
specijalista nefrologije
placeholder image
placeholder image
O doktoru

Docent dr Dejan Pilčević, specijalista nefrologije, dugogodišnji je lekar Vojno-medicinske akademije (VMA), na Klinici za nefrologiju. Poznavalac bolesti bubrega i nadbubrežnih žlezda sa iskustvom u vrlo specifičnim procedurama kakva je transplantacija bubrega. Načelnik je Odeljenja za kliničku nefrologiju i transplantaciju bubrega na VMA. Docent na predmetu interna medicina na Medicinskom fakultetu Univerziteta odbrane. 

U dva navrata, tokom 2015. i 2017.g. angažovan je na poziciji glavnog interniste Vojske Srbije i načelnika stacionara vojne bolnice „Srbcon 2“ u Mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija „MINUSCA“ u Centralnoafričkoj Republici.

Član je Udruženja nefrologa Srbije i Evropskog udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju. Pohađao je brojne stručne edukacije u zemlji i inostranstvu. Autor je i koautor više stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima.

 

Polja stručnosti: 

  • ekspertski internistički pregledi, 
  • nefrološki pregledi
  • nefrološke kontrole dijabetičara 
  • UZ abdomena i urotrakta
  • Urinarne infekcije
  • Kalkuloza bubrega
  • Bubrežna insuficijencija
  • Zapaljenske bolesti bubrega
  • Transplantacija bubrega

Kako doktor može da Vam pomogne?

Jasno je da su nefrolozi su ključni u postavljanju dijagnoze i upravljanju hroničnim bolestima bubrega koje se moraju kontinuirano pratiti, kao i da je njihova uloga presudna kad pacijenti imaju akutna oštećenja, poput infekcija bubrežnih organa. 

Ako vi ili neko u vašoj porodici pripada sve većem krugu ljudi sa dijabetesom, redovne kontrole nefrologa su ili će postati vaši uobičajeni rituali. 

Nefrolozi su najvažnija karika za pacijente koji su na dijalizi ili su na listi čekanja za transplantaciju organa. 

S druge strane, većina pacijenata pomoć nefrologa zatraži zbog problema sa kamenom u bubregu koji im pomažu da ove tegobe olakšaju.

Velilki broj pacijenata koji pate od hipertenzije ovaj problem sa krvnim pritiskom imaju zbog neke od bolesti bubrega pa će mnogi kardio pacijenti potražiti pomoć specijaliste nefrologije.

Profesionalna uverenja i odnos prema pacijentima:

Oblast kojom se bavim, nefrologija, često me dovodi u vezu sa pacijentima koji imaju komplikovana stanja i neizvesne prognoze. Radeći na VMA, u sistemu koji je i medicinski i vojni istovremeno, angažujući se u vojnim bolnicama u UN misijama, naučio sam da je disciplina ključni faktor uspeha i to često govorim svojim pacijentima. To se posebno odnosi na one pacijente, a moji pacijenti su uglavnom takvi, koji moraju da promene životne navike da bi sebi pomogli. Redovne kontrole, samosvest o sopstvenom zdravlju i saradnja sa lekarom koji vas leči, to je ono što očekujem od svojih pacijenata.