Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna
Spec. dr med.
Antonela Sabati Rajić
specijalistkinja endokrinologije
placeholder image
placeholder image
O doktorki

Dr Antonela Sabati Rajić je iskusna specijalistkinja endokrinologije sa preko 20 godina kliničkog iskustva u Srbiji i u Sloveniji. Profesionalno se razvijala u dva velika klinička centra: beogradskom KBC Zvezdara i u Univerzitetskom kliničkom centru u Ljubljani, nma odeljenju za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma.

Njeno specifično interesovanje u oblasti endokrinologije uključuje širok spektar stanja, sa posebnim fokusom na sekundarnu osteoporozu, bolesti hipofize i nadbubrega, dijabetes, patologiju štitaste žlezde i PCOS, tj policistični ovarijalni sindrom. 

 

Polja stručnosti:

  • oboljenja štitaste žlezde,
  • osteoporoze,
  • šećerne bolesti,
  • PCOS,
  • bolesti hipofize,
  • bolesti nadbubrega.

Kako doktorka može da Vam pomogne?

Endokrine bolesti obuhvataju širok spektar poremećaja koji mogu imati raznovrsne simptome i značajno uticati na kvalitet života. Simptomi poput nesanice, umora, opadanja kose, neraspoloženja, zatvora, gubitka ili povećanja težine, suve kože ili jutarnjeg oticanja mogu ukazivati na disbalans hormona štitaste žlezde, što zahteva stručnu pažnju.

Za muškarce koji se suočavaju sa simptomima poput bezvoljnosti, manjka erekcija, povećanja telesne težine i depresije, pregled kod endokrinologa i testiranje nivoa testosterona mogu otkriti uzrok problema i usmeriti dalje lečenje.

Pacijenti koji iskuse simptome kao što su učestalo mokrenje, žeđ i pad telesne težine trebalo bi da se podvrgnu pregledima i testiranjima za dijagnostikovanje šećerne bolesti ili predijabetesa, stanja koja zahtevaju brzu i efikasnu medicinsku intervenciju.

Ako imate simptome kao što su bubrežni kamenci, bolovi u predelu bubrega ili porodičnu istoriju takvih stanja, važno je testirati funkciju kalciotropne osovine radi utvrđivanja poremećaja metabolizma kalcijuma ili oboljenja paratireoidne žlezde.

Za mlađe žene sa simptomima poput povećanja telesne težine, poremećaja menstruacije i pojačane maljavosti, često je uzrok policistični ovarijalni sindrom (PCOS) i insulinska rezistencija.

Dr Sabati Rajić i njen tim pružaju detaljne dijagnostičke preglede, individualizovane konsultacije, planove lečenja prilagođene potrebama svakog pacijenta, kao i savete za promene u načinu života koji mogu poboljšati simptome i ukupno stanje zdravlja. Cilj je ne samo lečenje postojećih stanja, već i unapređenje opšteg zdravlja i prevencija budućih komplikacija.

 

Profesionalna uverenja i odnos prema pacijentima:

“U Srbiji, svaki deseti pojedinac suočava se sa problemima štitaste žlezde, a mnogi od njih toga nisu ni svesni. Simptomi disfunkcije štitne žlezde često su nejasni i mogu oponašati druge hronične bolesti, što dovodi do toga da mnogi ljudi žive sa neotkrivenim stanjima koja značajno narušavaju kvalitet njihovog života. Podatak o tome koliko su endokrini poremećaji česti trebalo bi da je dovoljan da razmotrite posetu endokrinologu imate bilo koji od simptoma povezanih sa disfunkcijom štitaste žlezde. Pravilna dijagnostika i lečenje mogu vam vratiti kvalitet života.”