Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je vazo-vazostomija?

Vazo-vazostomija je hirurški postupak koji se koristi za obnavljanje muške plodnosti nakon vasektomije (hirurške sterilizacije kod muškaraca). Ova procedura uključuje spajanje presečenih krajeva vas deferensa, što su kanali kroz koje spermatozoidi putuju od testisa do uretre. Cilj vazo-vazostomije je omogućiti spermatozoidima da ponovo prođu kroz vas deferens i time obnoviti mogućnost začeća prirodnim putem.
Pre odlučivanja o vazo-vazostomiji, obavlja se detaljan medicinski i urološki pregled. Urolog će oceniti istoriju vasektomije, trajanje od operacije, opšte zdravstveno stanje pacijenta i razloge za obnavljanje plodnosti. Bitno je i testiranje sperme (ako je prisutna u ejakulatu) ili testikularnog tkiva (da se vidi prisustvo spermatozoida) kako bi se procenila verovatnoća uspešnosti operacije.

Vazo-vazostomija se obavlja pod mikroskopom koristeći veoma precizne hirurške tehnike. Operacija obično traje nekoliko sati i izvodi se pod opštom ili spinalnom anestezijom. Postupak zahteva visok stepen preciznosti jer vas deferens ima vrlo mali prečnik, a hirurg mora precizno spojiti krajeve kanala kako bi se omogućio prolaz spermatozoidima.
Oporavak nakon operacije obično traje nekoliko nedelja, tokom kojih se preporučuje izbegavanje teških fizičkih aktivnosti i seksualne apstinencije. Efikasnost procedure može se oceniti analizom sperme nekoliko meseci nakon operacije, obično se prva analiza preporučuje nakon 3 meseca.
Uspeshnost vazo-vazostomije varira i zavisi od mnogo faktora, uključujući trajanje perioda od vasektomije do vazo-vazostomije. Generalno, šanse za povratak spermatozoida u ejakulat i mogućnost začeća su veće ako se operacija izvede unutar nekoliko godina od vasektomije. Postupak može imati visoku stopu uspeha, ali obnavljanje plodnosti nije uvek garantovano, pa se parovima ponekad preporučuju i druge opcije asistirane reprodukcije.