Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je varikocela?

Varikocela je stanje karakterisano proširenjem vena unutar skrotuma, slično varikoznim venama koje se mogu pojaviti na nogama. Ovo stanje je značajno jer može uticati na temperaturu u skrotumu, potencijalno ometajući normalnu proizvodnju sperme i funkciju testisa, što može dovesti do muškog infertiliteta. Varikocela je relativno česta, javlja se kod oko 15% muške populacije, a posebno je učestala među muškarcima koji se suočavaju s problemima neplodnosti.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza varikocele obično počinje fizičkim pregledom, gde lekar može osetiti proširene vene, posebno kada je pacijent u stojećem položaju. Simptomi varikocele mogu uključivati vidljivo proširene vene, osećaj težine ili bol u skrotumu. Ultrazvuk skrotuma je još jedna korisna metoda dijagnoze koja može pomoći u potvrđivanju prisustva varikocele i proceni njene veličine i uticaja na okolno tkivo. Osim ultrazvuka, Doppler ultrazvuk može se koristiti za ocenu protoka krvi kroz vene.

Načini lečenja

Lečenje varikocele zavisi od težine simptoma i stepena uticaja na fertilitet. Metode lečenja uključuju konvencionalne hirurške procedure kao što je varikokelektomija, procedura u kojoj se vežu abnormalne vene kako bi se preusmerio protok krvi ka zdravijim venama. Hirurgija se obično izvodi ambulantno, pod lokalnom ili opštom anestezijom. Mikrohirurška varikokelektomija je pristup pri kojem se koristi mikroskopska tehnika za preciznije vezivanje vena, što smanjuje šansu za oštećenje okolnih struktura i može poboljšati ishode u pogledu obnavljanja fertiliteta.
Embolizacija je minimalno invazivna procedura gde se kroz krvne sudove umetne materijal koji blokira abnormalne vene, čime se eliminiše potreba za tradicionalnom hirurgijom.

Nakon tretmana, potrebno je vreme da se utvrdi njegov uticaj na spermatogenezu i opšte poboljšanje fertiliteta. U mnogim slučajevima, poboljšanje kvaliteta sperme može se videti tek nakon nekoliko meseci. Lečenje varikocele može znatno povećati šanse za poboljšanje reproduktivnog zdravlja muškarca, a odluku o najboljem tretmanu treba doneti u saradnji sa specijalistom za mušku neplodnost.