Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je vaginoplastika korišćenjem penilne kože i uretre?

Vaginoplastika korišćenjem penilne kože i uretre je hirurška procedura koja se primenjuje u procesu promene pola, od muškog ka ženskom, ili za rekonstrukciju vagine kod žena koje su rođene bez nje ili su izgubile vaginalno tkivo usled povrede ili bolesti. Ovaj postupak uključuje upotrebu kože penisa i uretre za stvaranje novog vaginalnog kanala koji omogućava seksualne funkcije i, u slučajevima promene pola, pomaže u usklađivanju fizičkog izgleda sa rodnim identitetom osobe.

Planiranje operacije

Planiranje vaginoplastike se obično vodi temeljnim razmatranjima koja uključuju psihološke, medicinske i socijalne faktore. U kontekstu promene pola, neophodna su psihološka evaluacija i potvrda dugoročne rodne disforije. Kod rekonstrukcije zbog nekog drugog razloga, detaljna medicinska evaluacija i diskusija o očekivanim ishodima i izazovima su ključni za planiranje operacije.

Proces operacije

Operacija se sastoji iz nekoliko ključnih koraka. Priprema tkiva podrazumeva da se koža penisa i delovi uretre pažljivo odvajaju i pripremaju za rekonstrukciju. Vagina se kreira tako što se tkivo oblikuje u tubularnu strukturu koja se potom implantira u prostor između rektuma i bešike, gde se formira novi vaginalni kanal. Dodatno oblikovanje i prilagođavanje novog vaginalnog prostora može uključivati upotrebu graftova kože ili drugih tkiva, kako bi se poboljšala funkcionalnost i estetski izgled.

Postoperativni oporavak

Postoperativni oporavak zahteva pažljivu brigu i praćenje kako bi se osiguralo pravilno zarastanje i izbegle infekcije. Pacijenti mogu očekivati period odmora i ograničenja fizičkih aktivnosti. Redovne posete lekaru su neophodne za praćenje oporavka i rano otkrivanje mogućih komplikacija.
Pacijenti takođe mogu potražiti psihološku podršku i savetovanje kako bi se prilagodili promenama i efikasno upravljali emocionalnim aspektima ovog procesa. Vaginoplastika može značajno poboljšati kvalitet života onih koji prolaze kroz tranziciju pola, ili onih kojima je potrebna rekonstrukcija iz drugih razloga, pomažući im da ostvare veću usklađenost između svog fizičkog tela i rodnog identiteta.