Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je urođena kurvatura penisa?

Urođena kurvatura penisa je stanje prisutno od rođenja, gde penis pokazuje vidljivo zakrivljenje tokom erekcije. Ova zakrivljenja su česta i mogu varirati u stepenu zakrivljenosti. U većini slučajeva, zakrivljenje nije posledica Pejronijeve bolesti, koja se javlja kasnije u životu i uključuje razvoj fibroznih plakova unutar penisa. Urođena kurvatura obično proizlazi iz razlike u dužini dve strane penisa, a ne iz tkivnih ožiljaka.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza urođene kurvature penisa obično se postavlja na osnovu fizičkog pregleda i pacijentovog izveštaja o obliku penisa tokom erekcije. U nekim slučajevima, može biti potrebno sprovesti dodatne dijagnostičke postupke, poput penilne dopler ultrasonografije, da bi se isključile druge moguće uzroke zakrivljenosti i ocenio stepen zakrivljenosti.

Načini lečenja

Odluka o lečenju urođene kurvature penisa zavisi od nekoliko faktora, uključujući stepen zakrivljenosti i to kako ona utiče na seksualnu funkciju i psihološko stanje pacijenta. U blagim slučajevima, gde zakrivljenost ne utiče značajno na seksualnu funkciju ili ne izaziva nelagodu, lečenje možda nije potrebno. U slučajevima gde kurvatura ometa seksualnu aktivnost ili izaziva nelagodu, može se razmotriti hirurška intervencija. Hirurške opcije obuhvataju tehnike poput plicacije (skraćivanje suprotne strane penisa da bi se ispravila kurvatura) ili, u težim slučajevima, upotreba graftova (presadaka tkiva) za izravnavanje penisa. Važno je napomenuti da svaka hirurška intervencija nosi određene rizike i potencijalne komplikacije, i treba pažljivo razmotriti sve opcije sa kvalifikovanim urologom.
Savetovanje može biti korisno za neke pacijente kako bi se izborili sa psihološkim aspektima urođene kurvature penisa, pogotovo ako to utiče na samopouzdanje ili međuljudske odnose.