Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta su Uretralni kondilomi?

Uretralni kondilomi su genitalne bradavice unutar uretre— benigne izrasline uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV). Ove izrasline mogu uticati na normalan protok urina i izazvati simptome poput bolnog mokrenja, učestalog nagona za mokrenjem i, ponekad, i vidljivih bradavica na genitalijama. Iako su kondilomi češći na spoljnim genitalijama, mogu se razviti i unutar uretre, što dijagnostikovanje i lečenje čini nešto složenijim.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostikovanje uretralnih kondiloma obično počinje pregledom simptoma. Urolozi mogu koristiti cistoskopiju, postupak kojim se specijalni instrument uvodi u uretru kako bi se vizualizovale unutrašnje izrasline. Pored toga, uzorci tkiva mogu se uzeti za biopsiju da bi se potvrdila prisutnost HPV-a i isključile druge potencijalno ozbiljnije promene kao što su tumori.

Načini lečenja

Lečenje uretralnih kondiloma zavisi od njihove veličine, broja i tačne lokacije unutar uretre. Kondilomi se mogu hirurški ukloniti korišćenjem različitih metoda, uključujući elektrokauterizaciju, lasersku terapiju ili tradicionalnu hirurgiju. Važno je napomenuti da, iako lečenje može ukloniti postojeće kondilome, HPV ostaje u telu, što znači da mogu nastati novi kondilomi. Stoga, redovni pregledi i praćenje od strane lekara su ključni.