Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je upala pluća?

Upala pluća je infekcija koja zahvata jedno ili oba pluća i uzrokuje upalu alveola, malih vazdušnih džepova u plućima gde se odvija razmena gasova. Kada su alveole ispunjene tečnošću ili gnojem, to može otežati disanje i ograničiti kiseonik koji dospeva u krvotok. Može biti izazvana različitim uzročnicima, uključujući bakterije, viruse i gljivice. Simptomi variraju od blagih do teških i mogu uključivati kašalj, groznicu, otežano disanje i bol u grudima.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza upale pluća obično počinje razgovorom o simptomima i fizičkim pregledom. Lekar obavlja pregled pluća stetoskopom, tražeći neobične zvukove kao što su krckanje. Ako se sumnja na upalu pluća, moguće je da će biti potrebni dodatni testovi. To mogu biti rendgenski snimci grudnog koša, koji pokazuju oblasti infekcije u plućima, test krvi kojim se potvrđuje prisustvo infekcije, i kulture pluća ili ispljuvka koje pomažu u identifikovanju specifičnog uzročnika infekcije.

Načini lečenja

Lečenje upale pluća zavisi od toga šta je uzrokuje. Bakterijska upala pluća obično se tretira antibioticima, dok virusna može zahtevati antiviralne lekove ili jednostavno odmor i puno tečnosti. U težim slučajevima, možda će biti potrebna hospitalizacija, gde lečenje može uključivati intravenozne antibiotike, terapiju kiseonikom i, u nekim slučajevima, mehaničku ventilaciju. Veoma je važno pratiti preporuke lekara i završiti ceo propisani tretman, čak i ako se simptomi poboljšaju. Prevencija je takođe ključna, uključujući vakcinaciju protiv pneumokoka i gripa, kao i održavanje dobrog opšteg zdravlja.