Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je ugradnja testis proteze?

Ugradnja testis proteze je hirurški postupak koji se obično izvodi kod muškaraca koji su izgubili jedan ili oba testisa usled povrede, bolesti (kao što je rak testisa) ili kao posledica urođenih anomalija. Proteza za testis ima za cilj da poboljša estetski izgled i psihološko stanje pacijenta, pružajući prirodniji izgled skrotuma. Proteze su obično izrađene od silikona ili drugih biokompatibilnih materijala koji imitiraju izgled i osećaj prirodnog testisa.

postavljanje dijagnoze

Dijagnoza koja vodi do ugradnje testis proteze nije vezana za samu protezu, već za osnovno stanje koje je uzrokovalo gubitak testisa. Uobičajeno je da se odluka o ugradnji proteze razmatra nakon hirurškog uklanjanja testisa (orhiektomije) ili u slučajevima kada je testis odsutan od rođenja. Razgovor između pacijenta i njegovog lekara je ključan za razumevanje opcija i očekivanja pacijenta u vezi sa ugradnjom proteze.

načini lečenja

Ugradnja testis proteze je relativno jednostavan hirurški zahvat koji se obično izvodi ambulantno pod lokalnom ili opštom anestezijom. Procedura obuhvata pravljenje malog reza u skrotumu kroz koji se proteza pažljivo postavlja u praznu skrotalnu kesu.
Postoperativni oporavak obično traje kratko, sa minimalnim bolom koji se može kontrolisati lekovima protiv bola. Pacijenti se obično vraćaju svojim normalnim aktivnostima unutar nekoliko dana, mada se preporučuje izbegavanje teških fizičkih aktivnosti nekoliko nedelja da bi se omogućilo pravilno zarastanje.
Pravilno postavljena testis proteza može značajno poboljšati samopouzdanje i kvalitet života pacijenta, čineći da se oseća bolje u svojoj koži. Redovne kontrole su preporučene kako bi se osiguralo da nema komplikacija i da proteza ostaje na pravom mestu i funkcionalna.