Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je Tumor uretre?

Tumor uretre je neobičan rast ćelija unutar uretre. Iako nisu česti, ovi tumori mogu biti benigni ili maligni. Na tumor mogu ukazivati simptomi kao što je bol pri mokrenju, prisustvo krvi u urinu, teškoće pri mokrenju ili opipljiva masa. U nekim slučajevima, tumor može biti prisutan bez vidljivih simptoma, naročito u početnim fazama.

Postavljanje dijagnoze

Za dijagnozu tumora uretre, lekari se oslanjaju na detaljnu istoriju bolesti i fizički pregled, kao i niz dijagnostičkih testova. Uretroskopija omogućava direktan uvid u uretru, dok analize urina mogu otkriti krv i druge nepravilnosti. Biopsija, odnosno uzimanje uzorka tkiva za analizu, ključna je za utvrđivanje prirode tumora. Takođe, ultrazvuk, CT ili MRI snimci mogu pomoći u određivanju veličine tumora i eventualne proširenosti.

Načini lečenja

Lečenje tumora uretre varira zavisno od vrste, veličine i lokacije tumora, kao i od toga da li se proširio. Hirurško uklanjanje tumora često predstavlja glavni oblik lečenja, posebno ako je tumor lokalizovan. Radioterapija se može koristiti za uništavanje kancerogenih ćelija, često u kombinaciji sa hirurškim zahvatom.
Izbor metoda lečenja zavisi od različitih faktora. Redovno praćenje je neophodno kako bi se pratila efikasnost tretmana i otkrile bilo koje promene na vreme.