Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je tumor mokraćovoda?

Tumor mokraćovoda je vrsta raka koji se razvija u mokraćovodu, tankoj cevi koja povezuje bubreg sa bešikom. Ova vrsta tumora je relativno retka i najčešće je urocelularni karcinom, koji počinje u ćelijama koje oblažu unutrašnjost mokraćovoda. Tumor može blokirati protok urina, što dovodi do bola, infekcije, ili čak oštećenja bubrega.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostika tumora mokraćovoda obično uključuje seriju testova i procedura. Uobičajeni pristupi uključuju urinarnu citologiju— testiranje uzorka urina na prisustvo abnormalnih ćelija— i ultrazvuka, CT skena ili MRI-a, koji pomažu u vizualizaciji mokraćovoda i identifikaciji abnormalnih promena. Može biti potrebna i ureteroskopija, gde lekar koristi tanku, fleksibilnu cev sa kamerom da pogleda direktno unutar mokraćovoda i bubrega. Tokom ureteroskopije se može izvesti i biopsija, da se potvrdi priroda tumora.

Načini lečenja

Laparoskopska nefro-ureterektomija je standardni hirurški tretman za tumor mokraćovoda. Ova procedura uključuje uklanjanje celog bubrega zajedno sa mokraćovodom i delom bešike u koji se mokraćovod uliva. Laparoskopija omogućava hirurzima da izvedu operaciju kroz nekoliko malih rezova umesto jednog velikog, što dovodi do manje bolova nakon operacije i bržeg oporavka.
Prednosti laparoskopske metode uključuju manji rizik od infekcije, manji gubitak krvi tokom operacije i kraći boravak u bolnici.
Postoperativni oporavak obično uključuje praćenje funkcije preostalog bubrega i redovne kontrole da se osigura da nema ponovnog pojavljivanja raka.
Izbor tretmana zavisi od stadijuma i tipa tumora, kao i od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. U nekim slučajevima, ako je tumor lociran i nije se proširio, može se razmotriti i manje invazivne opcije poput endoskopskog uklanjanja tumora. Međutim, kompletna nefro-ureterektomija ostaje zlatni standard za većinu tumora mokraćovoda.