Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je totalna faloplastika korišćenjem latissimus flapa?

Totalna faloplastika korišćenjem latissimus dorsi flapa je složena hirurška procedura koja se koristi u procesu kreiranja penisa kod transrodih muškaraca ili kod muškaraca koji su izgubili svoje genitalije usled povrede ili bolesti. Ova metoda omogućava formiranje funkcionalnog i estetski prihvatljivog penisa koristeći tkivo sa latissimus dorsi mišića, koji se nalazi u gornjem delu leđa.

Planiranje operacije

Pre operacije, pacijenti prolaze kroz temeljne konsultacije i evaluacije sa svojim hirurškim timom. Evaluacija obuhvata medicinsku istoriju, fizički pregled i psihološku procenu kako bi se osiguralo da su pacijenti dobri kandidati za proceduru. Razgovara se o očekivanjima, mogućim rizicima i koracima operacije. Takođe, planira se postoperativni oporavak i podrška. Važno je da pacijenti razumeju sve aspekte operacije, uključujući dugotrajan proces oporavka.

Proces operacije

Operacija počinje uzimanjem kožnog i mišićnog flapa sa latissimus dorsi mišića, uz očuvanje nervnih i vaskularnih veza. Flap se zatim pažljivo prenosi u genitalnu regiju, gde se oblikuje u penis. Krvni sudovi i nervi flap-a se mikrohirurški povezuju sa onima u preponskom području kako bi se omogućila cirkulacija i senzacija. Procedura takođe uključuje formiranje uretre koja omogućava mokrenje stojeći, što je često važan aspekt za muškarce koji prolaze kroz tranziciju. Dodatne operacije mogu biti potrebne za kreiranje glansa (vrha penisa) i za implantaciju penilnih proteza koje omogućavaju erekciju.

Postoperativni oporavak

Oporavak od totalne faloplastike je intenzivan i zahteva pažljivo praćenje. Pacijenti obično provode nekoliko dana do nedelja u bolnici. Početni oporavak obuhvata lečenje i zarastanje kako operisanog područja na leđima, tako i nove genitalne regije. Pacijenti su pod stalnim nadzorom da bi se sprečile komplikacije kao što su infekcije ili problemi sa cirkulacijom u novom penisu. Postoperativna nega uključuje redovne medicinske preglede, praćenje funkcionalnosti i estetike penisa, kao i psihološku podršku. Kompletan oporavak i adaptacija na nove telesne funkcije može trajati više meseci. Zbog složenosti ove operacije, izuzetno je važno da se pacijenti detaljno konsultuju sa svojim hirurškim timom o svim aspektima procedure, uključujući očekivanja, moguće komplikacije, dužinu oporavka, kao i psihološke i socijalne implikacije promene pola. Adekvatna psihološka podrška je ključna kako pre tako i posle operacije.