Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je torzija testisa?

Torzija testisa je hitno medicinsko stanje koje zahteva brzu intervenciju, i događa se kada se testis unutar skrotuma iznenada rotira, što dovodi do uvrtanja semenovoda. Ovo uvrtanje blokira normalan dotok krvi do testisa, što može brzo dovesti do oštećenja testisa i trajnog gubitka njegove funkcije ako se ne leči pravovremeno. Torzija testisa se najčešće javlja kod adolescenata, ali može zahvatiti muškarce svih uzrasta.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza torzije testisa obično se postavlja na osnovu simptoma i fizičkog pregleda. Simptomi uključuju iznenadnu, jaku bol u skrotumu, otok, crvenilo i povišenu poziciju testisa u skrotumu. Za dijagnozu se ponekad koriste i ultrazvuk, posebno Doppler ultrazvuk, koji može pokazati smanjen protok krvi u zahvaćenom testisu. Međutim, zbog hitnosti situacije, lekari se često odlučuju za direktan hirurški zahvat bez odlaganja, kako bi se izbeglo trajno oštećenje.

Načini lečenja

Lečenje torzije testisa je uglavnom hirurško i treba ga sprovesti što je pre moguće. Hirurška procedura, poznata kao orhidopeksija, uključuje odmotavanje testisa i fiksiranje oba testisa unutar skrotuma kako bi se spriječila buduća torzija. Operacija se obično izvodi pod opštom anestezijom i traje kratko. Brzina reagovanja je ključna; idealno je da se operacija obavi unutar šest sati od pojave prvih simptoma kako bi se maksimalno sačuvala funkcija testisa.
Nakon operacije, pacijentu se obično savetuje odmor, uzimanje analgetika i odlazak na redovne kontrolne preglede. Opstanak i funkcija testisa zavise od brzine reagovanja na prve simptome i efikasnosti hirurške intervencije.