Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je TESE biopsija?

TESE biopsija (Testicular Sperm Extraction) je medicinski postupak koji se koristi za dobijanje spermatozoida direktno iz tkiva testisa. Ovaj postupak je posebno koristan za muškarce koji nemaju spermatozoide u ejakulatu (azoospermija), bilo zbog blokade u reproduktivnom traktu ili zbog problema sa proizvodnjom sperme. TESE se često koristi u kombinaciji sa tehnikama asistirane reprodukcije, poput IVF-a (in vitro fertilizacija), kako bi se omogućila oplodnja jajne ćelije spermom dobijenom iz testisa.

Priprema za TESE biopsiju

Priprema za TESE biopsiju uključuje temeljnu evaluaciju pacijentovog zdravstvenog stanja i reproduktivne funkcije. Ovo može uključiti detaljne analize hormona, genetsko testiranje i ultrazvuk testisa kako bi se procenila struktura i funkcija testisa. Pacijentima se obično savetuje da se uzdrže od uzimanja određenih lekova koji bi mogli uticati na proceduru ili kvalitet spermatozoida. Takođe, pacijent treba da obavesti lekara o svim lekovima koje koristi. Pre samog postupka, pacijentu se može dati lokalna anestezija ili blaga sedacija, u zavisnosti od specifičnosti slučaja i pacijentove udobnosti.

Proces biopsije

TESE biopsija se obično izvodi ambulantno, pod lokalnom anestezijom ili kratkotrajnom opštom anestezijom. Hirurg pravi mali rez na testisu kako bi pristupio tkivu testisa iz kog se uzimaju uzorci. Uzorci se zatim pregledaju pod mikroskopom u laboratoriji kako bi se identifikovali i izolovali živi spermatozoidi. Ako se ne pronađu spermatozoidi u prvom uzorku, može se uzeti dodatno tkivo. Celokupni postupak traje obično između 30 minuta i jednog sata.

Oporavak

Nakon TESE biopsije, pacijenti mogu osetiti blagu nelagodnost ili oticanje na mestu reza, što se obično može kontrolisati sa lekovima protiv bolova koje prepiše lekar. Preporučuje se odmor nekoliko dana i izbegavanje teških fizičkih aktivnosti. Većina pacijenata se vraća normalnim aktivnostima unutar nekoliko dana. Važno je pratiti uputstva lekara za negu rane kako bi se minimizirao rizik od infekcije i osigurao pravilan oporavak. Redovne kontrolne posete lekaru su neophodne kako bi se osiguralo da se mesto biopsije pravilno zaceljuje i da nema komplikacija.