Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je Stenoza uretre?

Stenoza uretre odnosi se na suženje bilo kog dela uretre, što može uzrokovati različite poteškoće pri mokrenju. Ovo stanje može zahvatiti različite segmente uretre, uključujući penilni (duž penisa), bulbarni (na bazi penisa) i zadnji deo (blizu bešike). Suženja mogu biti posledica inflamacije, ožiljaka od povreda ili operacija, ili nekih infektivnih oboljenja.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostički proces za stenozu obično uključuje detaljan razgovor o simptomima i medicinskoj istoriji, kao i fizički pregled. Urolog može koristiti različite dijagnostičke alate, kao što su uretroskopija, koja omogućava direktni pregled uretre pomoću posebnog instrumenta. Na ovaj način se potvrđuje dijagnoza i utvrđuje stepen suženja.

Načini Lečenja

Lečenje stenoze zavisi od uzroka, težine i lokacije suženja. Dilatacija podrazumeva postupno širenje suženog otvora uretre specijalnim instrumentima. Ova metoda može privremeno ublažiti simptome, ali postoji mogućnost ponovnog sužavanja. Uretrotomija je hirurški zahvat pri kojem se unutar uretre koristi poseban instrument za rezanje i proširenje suženog područja. Ovo može biti efikasno rešenje, ali, kao i kod dilatacije, postoji rizik od ponovnog suženja.
U težim slučajevima može biti potrebna rekonstruktivna hirurgija da bi se ponovo uspostavio normalan protok urina. To može podrazumevati uretroplastiku, proceduru koja koristi transplantat tkiva za proširenje suženog dela uretre.
Izbor tretmana zavisi od više faktora, uključujući lokaciju i stepen suženja, kao i opšte zdravstveno stanje pacijenta. Važno je razgovarati sa specijalistom o najboljoj opciji lečenja koja odgovara vašim potrebama i očekivanjima.