Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Čime se bavi hirurgija stopala i skočnog zgloba?

Hirurgija stopala i skočnog zgloba je grana ortopedije koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem obolojenja stopala i skočnog zgloba. 

 

Koja je uloga stopala?

Stopalo predstavlja veoma važan deo lokomotornog sistema, ono pruža potporu čitavom organizmu prilikom stajanja i omogućava normalno kretanje. Savaka povreda, obolenje ili deformitet ovog dela tela, samim tim, onemogućava svakodnevni normalan život i rad.

 

Uzroci povreda i deformiteta stopala i skočnog zgloba

Najčešći uzroci koji dovode do poremećја stopala i skočnog zgloba su nošenje neadekvatne obuće, sportske i druge povrede, urođeni deformiteti, reumatske i neuromišćne bolesti. Svi oni dovode do pojave deformiteta sa popstepenim  propadanjem zglobova (artoza). Vremenom se deformitet povećava, praćen je bolom i otokom zahvaćenog dela, remeti normalan hod, a samim tim i svakodnevne aktivnosti.

 

Koje su mogućnosti lečenja povreda i deformiteta stopala i skočnog zgloba?

Povrede, deformiteti i oboljenja skočnog zgloba i stopala mogu se lečiti hirurškim i nehirurškim putem. Hrurgija podrazumeva operativno lečenje deformitieta i povreda sa osnovnim ciljem da umanji ili otkloni bol, omogući bezbolan pokret  kao i nošenje normalne obuće.

 

Operacije stopala i skočnog zgloba

Ukoliko, nakon pregleda, Vaš ortoped postavi dijagnozu koja zahteva operativno lečenje potrebno je da se pripremite za planiranu operaciju. U našoj Ustanovi možete uraditi kompletnu preoperativnu pripremu,  koja podrazumeva pre svega pregled anesteziologa koji u zavisnosti od Vašeg zdravstvenog stanja može tražiti i preglede drugih lekara specijalista, a sve sa ciljem da Vaša operacija protekne bez komplikacija po Vaše zdarvlje.

Operacije stopala i skočnog zgloba su najčešće operacije koje se izvode u jednodnevnoj hirurgiji, odnosno nakon izvedene operacije Vi se istog dana vraćate Vašoj kući. Ukoliko se radi o zahtevnijim operacijama, kao što je ukočenje (artrodeza) zglobova ili operacije velikih ili komplikovanih deformiteta, nakon operacije je potrebno, radi Vašeg sigurnijeg, bržeg i boljeg oparavka, provesti dva do tri dana u bolnici. 

Pre operacije

Veoma je važno da se pripemite za planiranu operaciju i budete u što boljoj kondiciji kako biste sveli rizike na minimum.

Kao neko ko je tek operisao stopalo nemojte da hodate puno. Pripremite sve što Vam je potrebno pre operacije kako ne biste morali previše hodati u prvih nekoliko dana. Odmarajte se što više sa podignutim stopalom  Slobodno podignite stopala u krevetu (stavite jastuk ispod), posebno u prve dve nedelje. Visoki položaj stopala ne samo da smanjuje otok, već umanjuje i bol nakon operacije.

 

Zdravlje

Ako idete na planiranu operaciju, važno je da ste što zdraviji. Važno je da nemate infekciju poput prehlade, bolesnih zuba ili infekcije mokraćnog trakta.

Ako imate visok krvni pritisak važno je da uzimate lekove i održavate krvni pritisak što je moguće normalnijim, molimo vas da pre operacije uradite dodatnu kontrolu.

Ako imate dijabetes, o tome morate obavestiti svog lekara kako bi se sprovela posebna priprema. Dijabetes znatno povećava rizik od postoperativnih komplikacija.

Ako uzimate terapiju za razređivanje krvi, morate obavestiti Vašeg lekara radi adekvatne pripreme za operaciju.

 

Rana

Infekcija rane je najčešća komplikacija nakon operacije. Ako imate ranu ili infekciju kože na stopalu taj se rizik povećava. Stoga je važno da na stopalu koje ćete operisati nemate rana, osipa, ekcema ili infekcije, u slučaju sumnje obratite nam se. Čak i male rane u području operacije mogu dovesti do otkazivanja operacije.

 

Alkohol

Visoka konzumacija alkohola pre operacije povećava rizik od komplikacija, stoga smanjite konzumaciju alkohola pre operacije.

 

Ishrana pre operacije

Poštujte uputstva koja ste dobili prilikom poziva u Bolnicu, važno je da ih se pridržavate jer u suprotnom postoji rizik da će vaša operacija biti odložena.

 

Prestanite sa pušenjem pre operacije

Potrebno je da ostavite pušenje najmanje četri nedelje pre operacije i najmanje četri nedelje posle operacije.

Prestanak pušenja smanjuje rizik od infekcija, usporenog zarastanja rana i krvnih ugrušaka za 50%.

Nakon operacije

Nakon otpusta iz bolnice potrebno je da se odmarate i pratite uputsva Vašeg lekara. Preporučuje se ležanje u postelji ili sedenje sa podignutim nogama kako bi se smanjio otok koji se normalno javlja nakon operacije. 

 

Zavoj

Nakon operacije operisano stopalo se previja hirurškim zavojem. On se menja nakon dva dana od operacije, a zatim nakon sedam i četrnaest dana kada se i odstranjuju šavovi ukoliko je rana uredno zarasla. U slučajevima usporenog zarastanja rane šavovi se mogu odstrani i kasnije. Ukoliko rana prokrvari neposredno nakon operacije, što je česta pojava kod ovih zahvata, potrebno je zavoj pojačati  dodatnim gazama i elastičnim zavojem pre prvog previjanja. U slučaju da je zavoj krvav, postane jako prljav ili mokar, može se zameniti i kasnije u bolnici u čistim uslovima.

 

Gips

Gips ponekad može pritiskati kožu i retko je potpuno udoban, ali ne bi trebao izazivati bol i osećaj kao da pritiska i trlja rane na stopalu, ukoliko ovo osetite, kontaktirajte nas tokom radnog vremena za savet. Ako vam se gips čini premalim, što je prilično uobičajeno ako stopalo otekne, podignite stopalo visoko (iznad visine srca) i odmorite se. 

 

Ortoza

Ortoza- plastična čizma ili cipela koja se fiksira čičak trakom se skida kad se tuširate i kad spavate. Koliko dugo ćete nositi ortozu zavisi od vrste operacije i veoma je važno da pratite uputstva Vašeg lekara.

 

Štake

Ukoliko Vam je dopušten oslonac punom težinom štake obično nisu potrebne, barem ne u zatvorenom prostoru. Ako morate hodati na veće udaljenosti ili ako ste operisali obe noge, štake mogu biti korisne. One su velika pomoć za rasterećenje stopala i postizanje bolje ravnoteže.

Najbolje je koristit par podpazušnih štaka, ukoliko Vaš lekar ne preporuči drugi vid pomoći pri kretanju.

 

Otok

Nakon operacije je normalno da se pojavi otok stopala, on je najizraženiji neposredno nakon operacije. Vremenom on se smanjuje ali se može zadržati od tri do šest meseci, u retkim slučajevima i duže. Da bi ste smanjili otok sednite ili lezite sa  podignutim stopalom. Podignuto stopalo takođe smanjuje bol nakon operacije. Kod otoka mogu pomoći i elastične potporne čarape

 

Potporne čarape

One veoma uspešno smanjuju otok i bol nakon operacije. Najbolje je da ih počnete koristiti nakon skidanja šavova odnosno dve nedelje nakon operacije. 

 

Higijena

Održavajte zavoje/flastere suvima i čistima, zaštitite ih plastičnom navlakom prilikom tuširanja. Posebne plastične navlake mogu se kupiti u apotekama, ali plastična kesa i hanzaplast jednako dobro funkcionišu. 

 

Šav

Šavovi se uklanjaju nakon otprilike dve nedelje od operacije, sem u retkim slučajevima usporenog zarastanja rane kada Vaš lekar može proceniti da šavovi mogu ostati i duže. Naš savet i preporuka je da se šavovi ukolne u ustanovi u kojoj ste operisani, ali na Vaš zahtev mogu biti odstranjeni i u nadležnom Domu zdravlja. 

 

Igle

Neke operacije zahtevaju fiksiranje nožnih prstiju iglama. One uvek moraju biti dobro zaštićene kako ih ne biste slučajno izvukli i povredili se na oštri kraj igle.

Igle se uklanjaju u ambulantnim uslovima nakon 4-6 nedelja, procedura je veoma brza i uglavnom bezbolna, ukoliko ste zabrinuti zbog bola ili znate da ste preosetljivi na bol bilo bi dobro da uzmete lek protiv bolova dva do tri sata pre posete lekaru. Uvek se možete posavetovati sa Vašim ortopedom ili anesteziologom.

 

Lekovi

Lokalni anestetik koji dobijete tokom operacije deluje 6-8 sati, pre nego što anestetik prestane delovati potrebno je započeti s tretmanom za ublažavanje bolova i odmarati se s podignutim stopalom. Potreba za lekovima za ublažavanjem bola je različita. Osećaj bola, odnosno prag bola, se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Obično je potrebno koristiti lekove za ublažavanje bola nekoliko dana, ali bol može trajati i duže. Recepti za tablete protiv bolova mogu se dati pre operacije i treba ih podići u apoteci. O leku koji će biti najadekvatniji za Vas možete se posavetovati sa Vašim anesteziologom ili ortopedom.

Obično se preporučuju: Tablete Paracetamola 500 mg 2 tablete 4 puta na dan prva dva do tri dana kao baza.

Tableta Arcoxia 120 1 puta na dan sedam dana. 

Sem ovih tableta mogu se uz preporuku Vašeg lekara uvesti i drugi lekovi protiv bolova ukoliko je to potrebno.

Sve te tablete u kombinaciji sa ležanjem i sedenjem vrlo često mogu dovesti do zatvora kao nuspojave, sprečite to ishranom bogatom vlaknima, lanenim semenkama i suvim šljivama.

Prevencija tromboze

U bolnici će te dobiti injekcije ili tablete protiv venske tromboze odnosno zgrušavanja krvi u venama koja može biti komplikacija svih operacija pa i operacija stopala i skočnog zgloba. One se nastavljaju uzimati tri nedelje nakon operacije ili drugačije ukoliko to Vaš lekar odredi. Nakon tri nedelje  se se nastavlja uzimati Aspirin 100 mg 1 tableta dnevno sve do dobijanja punog oslonca na operisanu nogu.

Antibiotici

Pre i nakon operacije potrebno je da primite antibiotik koji sprečava pojavu infekcije. Nakon otpusta iz Bolnice u Vašoj otpusnoj listi biće naveden antibiotik koji ćete morati koristiti najčešće 3 do 5 dana nakon operacije.

Probiotici

Antibiotici koji se daju kao tretman protiv infekcije, utiču na  Vaše crevne bakterije što može dovesti do pojave bolova, grčeva, nadutog trbuha i tečnih stolica. To se može sprečiti korištenjem Probiotika odnosno dobrih bakterija u terapiji, 3 h nakon uzimanja antibiotika. Probiotik se obično uzima duplo duže vreme od antibiotika.

Bolovanje

Trajanje bolovanja zavisi od vrste posla kojim se bavite i od izvršenog operativnog zahvata. Često je potrebno najmanje 2 nedelje odmora. Kod manjih operativnih zahvata dužina bolovanja je od 6 nedjelja do 3 meseca. Kod većih i zahtevnijih  operacija ono može trajati od 3 pa do 6 meseci. Dužinu bolovanja određuje Vaš lekar u dogovoru sa Vama, a u zavisnosti od Vašeg zdravstvenog stanja i brzine oporavka. Težak posao stajanje/hodanje zahteva duže bolovanje. 

 

 

Vožnja automobila

Potrebno je sačekati sa vožnjom dok koristite jake lekove protiv bolova i dok ne steknete snagu i funkciju u stopalu za rukovanje pedalama. Savet lekara je da se vozilom ne treba upravljati sve dok nosite gips odnosno ortoze.

 

Kontrole nakon operacije

Nakon operacije javljate se na redovno previjanje kako je Vaš lekar odredio. Nakon toga prva kontrola je za šest nedjelja, potom za 3, 6 i 12 meseci nakon operacije. Kontrole najčešće podrazumevaju i kontrlono snimanje RTGom. 

 

Moguće komplikacije

Najčešća komplikacija je infekcija, koja je obično površinska i zahteva samo zbrinjavanje rane i antibiotike. Duboka infekcija je vrlo retka kod ove vrste operacije. Može doći do manjeg oštećenja nerava s gubitkom osećaja u području reza. Krvni ugrušci su neuobičajeni i sprečavaju se lekovima i redovnim vežbanjem. 

Ako sumnjate na komplikaciju, javite nam se.

 

Informacije u vezi sa gipsom

Po nekada je potrebno stopalo i skočni zglob nakon operacije imobilisati gipsom. Lekar će vam dati uputstva o tome koliko dugo morate nositi gips. Gips je retko ugodan, može malo pritiskati a nakon nekog vremena i olabaviti, to je normalno.

Potrebno je 24 sata da se gips osuši, tek nakon toga se može opterećivati ​​(ukoliko Vam je to dozvoljeno)

Gips se brže suši ako se drži nepokriven odećom ili prekrivačem.

Ako Vam je dopušten oslonac, svakako koristite štake, one vam olakšavaju održavanje ravnoteže i Vaš hod čine sigurnijim.

Obujte cipelu na drugu nogu i smanjićete razliku u dužini nogu.

Važno je da nogu držite na visokom, po mogućnosti iznad ravni srca. 

Vežbajte nožnim prstima, savijajte i istežite kolena, radite to najmanje 5 minuta svakih sat vremena kada ste budni. Ovim smanjujete rizik od otoka, bola i rizik od krvnih ugrušaka te povećavate svoje šanse za dobru rehabilitaciju.

 

Briga i nega 

Održavajte gips suvim i čistim

Zaštitite gips prilikom tuširanja. Plastične navlake mogu se kupiti u apoteci , ali plastična kesa i lepljiva traka-leukoplast  savršeno funkcionišu.

Perite nožne prste i održavajte ih čistim i suvim kako biste smanjili rizik od gljivične infekcije.

Kontaktirajte nas tokom dana ako gips pukne.

Manji pritisak se može ublažiti ako stavite na mesto pritiska malobpamučne vate.

 

Ako osetite ili primetite kontaktirajte nas

Ako osetite jak bol u potkolenici i/ili butini koja ne prolazi kada kada ustanete i uzmete lek protiv bola

Ako dobijete visoku temperaturu, preko 38 stepeni, bez drugih znakova infekcije

Ako imate problema s disanjem

Ako osećate pritisak poput žuljeva

Ako se gips jako jako skvasi ili slomi

Ukoliko se simptomi pojave tokom dana javite se Bolnici.

U slučaju izraženijih tegoba u večernjim satima, noću ili vikendom, možete se konsultovati sa Vašim lekarom.

U slučaju akutnih, težih simptoma molimo Vas da se javite najbližoj hitnoj službi.

 

Rehabilitacija

Rehabilitacija je veoma važan deo lečenja koji doprinosi brzom oporavku nakon operacije, povrede ili bolesti. Rehabilitaciju možete sprovesti kod preporučenog fizijatra ili u Vašem Domu zdravlja.

Osnova fizikalne terapije je da se umanje bol i otok u ranoj fazi a zatim da se poveća mišićna snaga i obim pokreta. Ona se sastoji najvećim delom od doziranog i prilagođenog pokreta koji se po potrebi dopunjuje tapingom, specifičnom masažom ili mobilizacijom zglobova stopala.

Fizioterapeut zajedno sa Vama kao pacijentom postavlja ciljeve kako da Vas vrati na željeni nivo aktivnosti.