Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je spad bubrega (ptoza)?

Spad bubrega (ili nefroptoza), je stanje u kojem jedan ili oba bubrega skliznu niže od  normalnog položaja. Ovo se obično dešava kada se potporni ligamenti koji drže bubrege na mestu istegnu ili oslabe. Ptoza bubrega može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući genetske predispozicije, traume ili fizički napor. Simptomi mogu uključivati bol u leđima, ali često nema drugih karakterističnih simptoma. U težim slučajevima, ptoza bubrega može dovesti do komplikacija poput hidronefroze ili infekcija urinarnog trakta.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Dijagnoza spada bubrega obično počinje medicinskim pregledom i anamnezom. Za potvrdu dijagnoze mogu biti potrebni dodatni testovi kao što su ultrazvuk bubrega, CT skeniranje ili intravenska urografija. Ovi testovi pomažu lekarima da odrede tačan položaj bubrega i procene stepen spada.

HIRURŠKO LEČENJE

Nefropeksija je hirurška procedura koja se koristi za korekciju spada bubrega. Tokom ove procedure, hirurg vraća bubreg na njegovo normalno mesto i osigurava ga u tom položaju kako bi sprečio dalje klizanje. To se može postići korišćenjem različitih tehnika i materijala za fiksaciju, poput potpornih mrežica. Nakon nefropeksije, pacijenti obično dožive olakšanje i smanjenje rizika od komplikacija povezanih sa spadom bubrega.