Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je rekto-uretralna fistula?

Rekto-uretralna fistula predstavlja retku, ali izazovnu medicinsku situaciju u kojoj se stvara abnormalna veza između rektuma i uretre. Ovo dovodi do neželjenog prelaska sadržaja iz creva u urinarni trakt, što može dovesti do urinarne infekcije, curenje stolice kroz uretru i druge komplikacije. Ove fistule mogu nastati usled različitih faktora, uključujući komplikacije nakon operacija prostate ili rektuma, povrede, ili određene bolesti kao što su upalne bolesti creva.

Postavljanje dijagnoze

Postavljanje dijagnoze obuhvata detaljno prikupljanje medicinske istorije pacijenta i fizički pregled. Specifični dijagnostički testovi mogu uključivati cistoskopiju, koja omogućava uvid u unutrašnjost uretre, i kolonoskopiju za pregled unutrašnjosti rektuma. Testovi kontrasta često se koriste za vizualizaciju fistule. U nekim slučajevima, može biti potrebna i magnetna rezonanca za detaljniju sliku.

Načini lečenja

Lečenje rekto-uretralne fistule često zahteva hirurški zahvat, koji može biti kompleksan zbog blizine urinarnog i gastrointestinalnog trakta. Cilj hirurškog tretmana je zatvaranje fistule i obnavljanje normalne funkcije oba sistema. U zavisnosti od veličine i položaja fistule, kao i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, mogu se primeniti različite hirurške tehnike, uključujući transabdominalne, perinealne i endoskopske pristupe. Postoperativni oporavak obuhvata adekvatnu negu rane, praćenje mogućih komplikacija i rehabilitaciju.