Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je Lisfrancov prelom?

To je prelom srednjeg dela stopala na samom vrha luka gde se metatarzalne odnosno donožne kosti spajaju sa ostatkom stopala. Ovde se susreće veliki broj kostiju koje prave veliki broj zglobova povezanih velikim brojem isprepletanih ligamenata. Svaka povreda samim tim remeti normalnu funkciju stopala i zahteva veoma ozbilan pristup lekara i pacijenta.

Koji su uzroci Lisfrancovog preloma?

Najčešći uzrok je trauma tokom bavljenja sportskim aktivnostima, pad niz stepenice ili sa visine ili povrede u saobraćjnim nesrećama.

Koliko je ozbiljna Lisfrancova povreda?

Lisfrancova povreda nije opasna po život, ali je još uvek vrlo ozbiljna. Budući da je Lisfrancov zglob toliko važan za Vašu sposobnost hodanja, trčanja ili kretanja, prelom bilo koje kosti u njemu – ili povreda bilo kog ligamenta i tetive koji ga podupiru – može imati veliki uticaj na kvalitet vašeg života.

Koliko su česte Lisfrancove popvrede?

Ove povrede nisu toliko česte ali sa porastom povreda u saobraćaju i industriji kao i sa sve većim brojem ljudi koji se rekreativno bave sportom raste i učestalost ovih povreda. Mnogo je važnije što više od 20% ovih povreda ostaje neprepoznato i samim tim neizlečeno što na kraju vodi pojavi artroze u stopalu, tj propadanju hrskavice zglobova, hroničnoj boli i stečenom ravnom stopalu zbog murušavanja lukova stopala.

Koji su simptomi Lisfrancove povrede?

Lisfrancova povreda- bez obzira ida li mate prelom ili ne – često ima sledeće simptome u predelu risa stopala:

  • Bol.
  • Otok.
  • Podliv.
  • Veoma bolan i otežan oslonac ili se ne možete osloniti na povređeno stopalo.

Kako se postavlja dijagnoza Lisfrancove povrede?

Dijagnoza se postavlja pregledom Vašeg ortopeda. Veoma je važno da opišete kako ste se povredili. Uvek je potrebno uraditi RTG snimak a potom i MSCT.

Lečenje bez operacije

Neoeprativno lečenje može biti indikovano ukoliko ne postoji prelom u sklopu povrede ili prelom nije dislociran, odnosno ne postoji pomak kosti. U tom slučaju se nosi gips ili ortoza u trajanju od 6 do 12 nedjelja. U tom periodu koristite štake, oslonac je zabranjen 6 do 8 nedjelja. Dok nosite gips ili ortozu potrebno je stopalo podići prilikoim sedenja ili ležanja. Savetuje se odmor.

Kada je potrebna operacija?

Operacija je indikovana kod preloma sa pomakom kostiju ili kod velikih povreda ligamenata kada se poremeti normaln raspored kostiju. Operacija podrazumeva repoziciju kostiju koje se potom fiksiraju zavrtnjima i pločicama.

Za fiksaciju korekcije se koriste zavrtnji i pločice od posebnih legura koji se ne moraju odstraniti i koji poseduju sertifikat da se u slučaju potrebe može sprovesti dijagnostika magnetnom rezonancom. 

Operacija se vrši u blok anesteziji ili analgosedaciji, pacijent bolnicu napušta najčešće narednog dana.

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa. 

Posle operacije

Zavoj i gips

Nakon operacije stopalo se previja hirurškim zavojem i imobiliše gipsom. Zavoj se menja nakon dva dana od operacije, a zatim nakon sedam, četrnaest i dvadeset jedan dan kada se i odstranjuju šavovi ukoliko je rana uredno zarasla. U slučajevima usporenog zarastanja rane šavovi se mogu odstrani i kasnije. Ukoliko rana prokrvari neposredno nakon operacije, što je česta pojava kod ovih zahvata, potrebno je zavoj pojačati  dodatnim gazama i elastičnim zavojem pre prvog previjanja. U slučaju da je zavoj krvav, postane jako prljav ili mokar, može se zameniti i kasnije u bolnici u čistim uslovima.

Noga se imobiliše gips imobilizacijom u trajanju od 4 do 6 nedjelja Gips se nakon skidanja šavova može zameniti ortozom koja se nosi do 12. nedelje nakon operacije. Gips mora biti suv i čist. Gips je retko udoban, može izazvati osećaj pritiska, po nekada i bola. O svemu se možete konsultovati sa vašim lekarom. Više o gips imobilizaciji pročitajte u posebnom odeljku.

Oslonac i štake

U postoperativnom toku oslonac nije dozvoljen od 4 do 6 nedjelja. U tom periodu potrebno je koristiti štake.

Otok

Nakon operacije je normalno da se pojavi otok stopala. On je najizraženiji neposredno nakon operacije. Vremenom on se smanjuje ali se može zadržati od šest do dvanaest meseci, u retkim slučajevima i duže. Da bi ste smanjili otok sednite ili lezite sa podignutim stopalom. Podignuto stopalo takođe smanjuje bol nakon operacije. Kod otoka mogu pomoći i elastične potporne čarape

Higijena/Tuš

Gips i zavoj moraju biti uvek suvi i čisti, zaštitite plastičnom kesom prilikom tuširanja. Kada rana potpuno zaraste i uklone se šavovi i gips možete istuširati celo telo uključujući i stopala.

Lekovi

Lokalni anestetik koji dobijete tokom operacije deluje 6-8 sati, pre nego što anestetik prestane delovati potrebno je započeti s tretmanom za ublažavanje bolova i odmarati se s podignutim stopalom. Potreba za lekovima za ublažavanjem bola je različita. Osećaj bola, odnosno prag bola, se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Obično je potrebno koristiti lekove za ublažavanje bola nekoliko dana, ali bol može trajati i duže. Recepti za tablete protiv bolova mogu se dati pre operacije i treba ih podići u apoteci. O leku koji će biti najadekvatniji za Vas možete se posavetovati sa Vašim anesteziologom ili ortopedom.

Obično se preporučuju: Tablete Paracetamola 500 mg 2 tablete 4 puta na dan prva dva do tri dana kao baza.

Tableta Arcoxia 120 1 puta na dan sedam dana. 

Sem ovih tableta mogu se uz preporuku Vašeg lekara uvesti i drugi lekovi protiv bolova ukoliko je to potrebno.

Prevencija tromboze

U bolnici će te dobiti injekcije ili tablete protiv venske tromboze odnosno zgrušavanja krvi u venama koja može biti komplikacija svih operacija. One se nastavljaju uzimati 4 nedelje nakon operacije ili drugačije ukoliko to Vaš lekar odredi. Nakon četri nedelje  se se nastavlja uzimati Aspirin 100 mg 1 tableta dnevno sve do dobijanja punog oslonca na operisanu nogu.

Antibiotici

Pre i nakon operacije potrebno je da primite antibiotik koji sprečava pojavu infekcije. Nakon otpusta iz Bolnice u Vašoj otpusnoj listi biće naveden antibiotik koji ćete morati koristiti najčešće 3 do pet dana nakon operacije.

Probiotici

Antibiotici koji se daju kao tretman protiv infekcije, utiču na  Vaše crevne bakterije što može dovesti do pojave bolova, grčeva, nadutog trbuha i tečnih stolica. To se može sprečiti uvođenjem Probiotika odnosno dobrih bakterija u terapiju, 3 h nakon uzimanja antibiotika. Probiotik se obično uzima duplo duže vreme od antibiotika.

Bolovanje

Trajanje bolovanja zavisi od vrste posla kojim se bavite i od izvršenog operativnog zahvata. Savet je da bolovanje traje od najmanje12 nedelja po nekada i duže. O dužini bolovanja se dogovarate sa vašim Lekarom u zavisnosti od bzine oporavka mi zahteva na poslu. Težak posao stajanje/hodanje zahteva duže bolovanje. 

Često je potrebno godinu dana a nekada i duže kako biste se javili normalnim aktivnostima. Savetuje se i nošenje ortopedskih uložakam po otisku.

Vožnja automobila

Trebali biste pričekati s vožnjom dok koristite jake lekove protiv bolova i dok ne steknete snagu i funkciju u stopalu za rukovanje pedalama. Savet lekara je da se vozilom ne treba upravljati sve dok nosite gips odnosno ortoze.

Kontrole nakon operacije

Nakon operacije javljate se na redovno previjanje kako je Vaš lekar odredio. Nakon toga je prva kontrola za šest nedjelja kada se gips može skinuti. Potom su kontrole za 3, 6 i 12 meseci nakon operacije. Kontrolni pregledi podrazumevaju i kontrolmni RTG snimak stopala pod punim opterećenjem.

Moguće komplikacije

Najčešća komplikacija je infekcija. Najčešće se radi o površinskoj infekciji koja zahteva samo zbrinjavanje rane i antibiotike. Duboka infekcija je vrlo retka kod ove vrste operacije. Može doći do manjeg oštećenja nerava s gubitkom osećaja u području operacije. Krvni ugrušci su neuobičajeni i sprečavaju se lekovima i redovnim vežbanjem. 

Ove povrede i njihova operacija može dovesti i do razvoja kompartment sindroma sa povećanjem pritiska u zahvaćenom delu noge koji u koliko se ne prepozna na vreme može dovesti do velikih problema uključujući i gubitak ekstremiteta. 

Ovo su prelomi koji zahvataju zglobove i veoma često se kao njihova posledica bilo da su lečeni operativno ili neoperativno može javiti artoza, odnosno propadanje hrskavice.

Ako sumnjate na komplikaciju, javite nam se.