Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je prelom nožnog prsta?

Prelom odnosno fraktura nožnog prsta je prelom jedne od kostiju koje grade prste. Ove kosti jesu male ali njihov prelom je bolan i može veoma remetiti svakodnevne aktivnosti. One najčešće same veoma dobro zarastaju, ipak se savetuje da posetite lekara kako bi on u dogovoru sa Vama odlučio koji je najbolji vid lečenja.

Koji prelomi sve postoje?

Prelomi mogu nastati kao posledica povrede, udarca ili pada teškog predmeta i tada ih nazivamo traumatskim. Ukoliko je prelom posledica preoterećenja onda ga nazivamo stres prelomom.

Koji su simptomi preloma nožnog prsta?

Osnovni simptomi su jak, pulsirajuči bol i otok. Prs može bti iskrivljen. Sem toga javlja se utnulost, podliv odnosno modrica, nemogućnost savijanja prsta, oslonac je veoma bolan ili nemoguć.

Kako se postavlja dijagnoza preloma?

Dijagnozu postavlja Vaš ortoped na osnovu pregleda. Važno je utvrditi da li postoji rana koja bi ukazivala da se radi o otvorenom prelomu. Pregled uvek uključuje i RTG snimak povrešenog stopala a kod sumnje na stres prelom može biti potrebna i magnetna rezonanaca odnosno MRI.

Lečenje bez operacije

Najčešće je dovoljan odmor, led, kompresija i elevacija

Potrebno je prestati sa sportskim aktivnostima i odmoriti se

Koristite led 10 do 15 minuta svakoh sat do dva vremena prvih nekoliko dana od povrede.

Prst možete umotati zavojem radi kompresije

Podignite stopalo.

Za bol koritite lekove protiv bola.

Potrebno je prvih 7 do deset dana izbegavati oslonac na prednji deo stopala. Nosite udobnu, široku obuću.

Ukoliko je potrebno lekar može namestiti prelom i fiksirati povređeni prst za susedni flasterom.

Kada je potrebna operacija?

Ukoliko je prelom komplikovan, ne može se namestiti ili zahvata zglob, naročito kod preloma palca,  Vaš ortoped može preporučiti operaciju. U tom slučaju se kost fiksira zavtnjem ili iglom.

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa. 

Posle operacije

Zavoj i gips

Nakon operacije stopalo se previja hirurškim zavojem. Zavoj se menja nakon dva dana od operacije, a zatim nakon sedam i četrnaest dana kada se i odstranjuju šavovi ukoliko je rana uredno zarasla. U slučajevima usporenog zarastanja rane šavovi se mogu odstrani i kasnije. Ukoliko rana prokrvari neposredno nakon operacije, što je česta pojava kod ovih zahvata, potrebno je zavoj pojačati  dodatnim gazama i elastičnim zavojem pre prvog previjanja. U slučaju da je zavoj krvav, postane jako prljav ili mokar, može se zameniti i kasnije u bolnici u čistim uslovima.

Oslonac i štake

U postoperativnom toku oslonac je prvih 4 do 6 nedjelja dozvoljen na petu ili se koristi posebna ortoza, cipela. U tom periodu potrebno je koristiti štake.

Otok

Nakon operacije je normalno da se pojavi otok stopala. On je najizraženiji neposredno nakon operacije. Vremenom on se smanjuje ali se može zadržati od šest do dvanaest meseci, u retkim slučajevima i duže. Da bi ste smanjili otok sednite ili lezite sa podignutim stopalom. Podignuto stopalo takođe smanjuje bol nakon operacije. Kod otoka mogu pomoći i elastične potporne čarape

Higijena/Tuš

Gips i zavoj moraju biti uvek suvi i čisti, zaštitite plastičnom kesom prilikom tuširanja. Kada rana potpuno zaraste i uklone se šavovi i gips možete istuširati celo telo uključujući i stopala.

Lekovi

Lokalni anestetik koji dobijete tokom operacije deluje 6-8 sati, pre nego što anestetik prestane delovati potrebno je započeti s tretmanom za ublažavanje bolova i odmarati se s podignutim stopalom. Potreba za lekovima za ublažavanjem bola je različita. Osećaj bola, odnosno prag bola, se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Obično je potrebno koristiti lekove za ublažavanje bola nekoliko dana, ali bol može trajati i duže. Recepti za tablete protiv bolova mogu se dati pre operacije i treba ih podići u apoteci. O leku koji će biti najadekvatniji za Vas možete se posavetovati sa Vašim anesteziologom ili ortopedom.

Obično se preporučuju: Tablete Paracetamola 500 mg 2 tablete 4 puta na dan prva dva do tri dana kao baza.

Tableta Arcoxia 120 1 puta na dan sedam dana. 

Sem ovih tableta mogu se uz preporuku Vašeg lekara uvesti i drugi lekovi protiv bolova ukoliko je to potrebno.

Prevencija tromboze

U bolnici će te dobiti injekcije ili tablete protiv venske tromboze odnosno zgrušavanja krvi u venama koja može biti komplikacija svih operacija. One se nastavljaju uzimati 3 nedelje nakon operacije ili drugačije ukoliko to Vaš lekar odredi. Nakon tri nedelje  se se nastavlja uzimati Aspirin 100 mg 1 tableta dnevno sve do dobijanja punog oslonca na operisanu nogu.

Antibiotici

Pre i nakon operacije potrebno je da primite antibiotik koji sprečava pojavu infekcije. Nakon otpusta iz Bolnice u Vašoj otpusnoj listi biće naveden antibiotik koji ćete morati koristiti najčešće 3 do pet dana nakon operacije.

Probiotici

Antibiotici koji se daju kao tretman protiv infekcije, utiču na  Vaše crevne bakterije što može dovesti do pojave bolova, grčeva, nadutog trbuha i tečnih stolica. To se može sprečiti uvođenjem Probiotika odnosno dobrih bakterija u terapiju, 3 h nakon uzimanja antibiotika. Probiotik se obično uzima duplo duže vreme od antibiotika.

Bolovanje

Trajanje bolovanja zavisi od vrste posla kojim se bavite i od izvršenog operativnog zahvata. Često je potrebno najmanje 2 nedelje odmora. Savet je da bolovanje traje 6 nedelja po nekada i duže. O dužini bolovanja se dogovarate sa vašim Lekarom u zavisnosti od bzine oporavka mi zahteva na poslu. Težak posao stajanje/hodanje zahteva duže bolovanje. 

Vožnja automobila

Trebali biste pričekati s vožnjom dok koristite jake lekove protiv bolova i dok ne steknete snagu i funkciju u stopalu za rukovanje pedalama. Savet lekara je da se vozilom ne treba upravljati sve dok nosite gips odnosno ortoze.

Kontrole nakon operacije

Nakon operacije javljate se na redovno previjanje kako je Vaš lekar odredio. Nakon toga je prva kontrola za šest nedjelja kada se gips može skinuti. Potom su kontrole za 3 i 6 meseci nakon operacije. Kontrolni pregledi podrazumevaju i kontrolmni RTG snimak stopala pod punim opterećenjem.

Moguće komplikacije

Najčešća komplikacija je infekcija. Najčešće se radi o površinskoj infekciji koja zahteva samo zbrinjavanje rane i antibiotike. Duboka infekcija je vrlo retka kod ove vrste operacije. Može doći do manjeg oštećenja nerava s gubitkom osećaja u području operacije. Krvni ugrušci su neuobičajeni i sprečavaju se lekovima i redovnim vežbanjem. 

Ako sumnjate na komplikaciju, javite nam se.