Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je povreda vrata bešike?

Povreda vrata bešike odnosi se na oštećenje koje se događa na mestu gde mokraćna bešika prelazi u uretru, koje je ključno za održavanje kontrole nad mokrenjem. Ovakve povrede mogu biti posledica hirurških procedura, traumatskih događaja, porođaja ili težih uroloških problema. Simptomi mogu uključivati bol, krv u urinu, i probleme s mokrenjem, kao što su učestalo mokrenje ili nevoljno ispuštanje urina.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostika povreda vrata bešike obuhvata detaljnu analizu simptoma, fizički pregled i seriju testova. Cistoskopija, koja omogućava direktni pogled unutar bešike i uretre, često se koristi za identifikaciju i procenu povrede. Urodinamički testovi takođe mogu biti korisni za procenu funkcije bešike i uretre, posebno u smislu kontrole urina i pritiska unutar bešike.

Hirurški načini lečenja - rekonstrukcija vrata bešike

Rekonstrukcija vrata bešike je hirurška procedura koja se koristi za popravku oštećenog dela bešike i obnovu normalne funkcije. Cilj ove operacije je obnoviti strukturu i funkciju vrata bešike, čime se poboljšava kontrola urina i smanjuje rizik od daljih komplikacija. Postoje različite hirurške tehnike za rekonstrukciju, uključujući upotrebu pacijentovog tkiva ili sintetičkih materijala za jačanje područja i obnovu normalnog prolaza urina.
Nakon operacije, pacijenti mogu očekivati period oporavka tokom kojeg će biti potrebno pratiti simptome. U nekim slučajevima, fizikalna terapija ili specifične vežbe za jačanje mišića karličnog dna mogu biti deo plana oporavka.