Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je to plantar plate i o kakvoj se povredi radi?

Plantar plate je jak ligament koji se nalazi sa donje strane zglobova koji povezuje prst sa ostatkom stopala. Vema je važan za održavanje stabilnosti i normalne funkcije ovih zglobova. On drži prste na njihovom mestu. Povreda podrazumeva delimično ili potpuno pucanje ove strukture što na kraju vodi pomeranju prsta u zglobu put gore, odnosno dolazi do njegove luksacije.

Kako nastaje povreda?

Najčešći uzrok povrede plantarne ploče je preopterećenje zgloba koji povezuje prst sa stopalom (metatarzofalangealni zglob MTP). To dovodi do stalnog naprezanja koje na kraju uzrokuje slabljenje i pukotinu u plantarnoj ploči. Ona dovodi do pojave bola i i nestabilnosti.

Povreda se razvija postepeno, tokom vremena, retko može nastati odjednom, i tada se radi o velikoj sili koja je delovala na prst i dovela do prekomernog istezanja. Najčešće se javlja na drugom prstu kod čuklja, gde palac postepeno gura drugi prst, vrši pritisak na plantarnu ploču i na kraju potpuno pomeri drugi prst sa njegovog mesta. Davanja kortikosteroidnih injekcija u predelu korena prsta može takođe dovesti do slabljena plantarne ploče i njenog pucanja.

Koji su simptomi?

Osnovni simptom je postepena promena položaja nožnog prsta, obično prema gore ili u stranu, bol, koji je obično oštar bol u tabanu u predelu korena prsta, ili tupi bol, zbog kojeg se može činiti kao da nema jastuka između podloge i kosti. Bol je najčešće praćen i pojavom otoka.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja pregledom vašeg ortopeda, radi se RTG stopala kako bi se isključila povreda kosti. Postavljanju dijagnoze može pomoći ultrazvučni pregled. Definitivna dijagnoza se postavlja magnetnom rezonancom, MRI.

Lečenje bez operacije

Savetuje se odmor, lokalna masaža ledom; fiksacija nožnog prsta za susedni zdravi prst, nošenje udobne široke obuće sa ortopedskim uloškom i metatarzalnim jastučetom. Poostoje i različite silikonske udloge koje pomažu da se prst makar dok je u obući zadrži na mestu. Za bol se koriste protivupalni lekovi.

Kada je potrebna operacija?

Operacija je najčešće neophodna. Ona podrazumeva rez kože I mekih tkiva neposredno iznad zahvaćenog zgloba I popravku plantrane ploče I njenu fiksaciju za koren prsta kako bi se on vratio i zadržao na svom mestu. Ova operacija istovremeno podrazumeva i korekciju pozicije glavice metatarzalne kosti uz korekciju dužine iste (Weil procedura), time se postiže smanjenje pritiska na samu glavicu i obezboljenje pri hodu. Za fiksaciju korekcije se koriste zavrtnji od posebnih legura koji se ne moraju odstraniti i koji poseduju sertifikat da se u slučaju potrebe može sprovesti dijagnostika magnetnom rezonancom. Cilj operacije je rasterećenje zgloba, ušivanje plantarne ploče I vraćanje prsta na mesto.

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa. Operacija se izvodi u blok anestetiji ili analgosedaciji.

Posle operacije

Zavoj

Rana se previja drugog potom sedmog i četrnaestog dana. Konci odstranjuju nakon dve nedelje ukoliko je rana uredno zarasla, po nekada je potrebno i duže vreme.

Imobilizacija

U postoperativnom periodu savetuje se nošenje specijalne cipele, ortoze za rasterećenje prednjeg dela stopala u trajunju od 6 nedelja.

Otok

Nakon operacije je normalno da se pojavi otok stopala. On je najizraženiji neposredno nakon operacije. Vremenom on se smanjuje ali se može zadržati 3 do 6 meseci, u retkim slučajevima i duže. Da bi ste smanjili otok sednite ili lezite sa podignutim stopalom. Podignuto stopalo takođe smanjuje bol nakon operacije. Kod otoka mogu pomoći i elastične potporne čarape

Higijena/Tuš

Zavoj mora biti uvek suv i čist, zaštitite plastičnom kesom prilikom tuširanja. Kada rana potpuno zaraste i uklone se šavovi istuširati celo telo uključujući i stopala.

Lekovi

Lokalni anestetik koji dobijete tokom operacije deluje 6-8 sati, pre nego što anestetik prestane delovati potrebno je započeti s tretmanom za ublažavanje bolova i odmarati se s podignutim stopalom. Potreba za lekovima za ublažavanjem bola je različita. Osećaj bola, odnosno prag bola, se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Obično je potrebno koristiti lekove za ublažavanje bola nekoliko dana, ali bol može trajati i duže. Recepti za tablete protiv bolova mogu se dati pre operacije i treba ih podići u apoteci. O leku koji će biti najadekvatniji za Vas možete se posavetovati sa Vašim anesteziologom ili ortopedom.

Obično se preporučuju: Tablete Paracetamola 500 mg 2 tablete 4 puta na dan prva dva do tri dana kao baza.

Tableta Arcoxia 120 1 puta na dan sedam dana. 

Sem ovih tableta mogu se uz preporuku Vašeg lekara uvesti i drugi lekovi protiv bolova ukoliko je to potrebno.

Prevencija tromboze

U bolnici će te dobiti injekcije ili tablete protiv venske tromboze odnosno zgrušavanja krvi u venama koja može biti komplikacija svih operacija. One se nastavljaju uzimati 3 nedelje nakon operacije ili drugačije ukoliko to Vaš lekar odredi. Nakon tri nedelje  se se nastavlja uzimati Aspirin 100 mg 1 tableta dnevno sve do dobijanja punog oslonca na operisanu nogu.

Antibiotici

Pre i nakon operacije potrebno je da primite antibiotik koji sprečava pojavu infekcije. Nakon otpusta iz Bolnice u Vašoj otpusnoj listi biće naveden antibiotik koji ćete morati koristiti najčešće 3 do pet dana nakon operacije.

Probiotici

Antibiotici koji se daju kao tretman protiv infekcije, utiču na  Vaše crevne bakterije što može dovesti do pojave bolova, grčeva, nadutog trbuha i tečnih stolica. To se može sprečiti uvođenjem Probiotika odnosno dobrih bakterija u terapiju, 3 h nakon uzimanja antibiotika. Probiotik se obično uzima duplo duže vreme od antibiotika.

Bolovanje

Trajanje bolovanja zavisi od vrste posla kojim se bavite i od izvršenog operativnog zahvata. Često je potrebno najmanje 2 nedelje odmora. Najčešće dužina bolovanja je od 6 nedjelja do 3 meseca. Dužinu bolovanja određuje Vaš lekar u dogovoru sa Vama, a u zavisnosti od Vašeg zdravstvenog stanja i brzine oporavka. Težak posao stajanje/hodanje zahteva duže bolovanje. 

Vožnja automobila

Trebali biste pričekati s vožnjom dok koristite jake lekove protiv bolova i dok ne steknete snagu i funkciju u stopalu za rukovanje pedalama. Savet lekara je da se vozilom ne treba upravljati sve dok nosite gips odnosno ortoze.

Kontrole nakon operacije

Nakon operacije javljate se na redovno previjanje kako je Vaš lekar odredio. Nakon toga je prva kontrola za šest nedjelja , potom za 3, 6 i 12 meseci. Kontrolni pregledi podrazumevaju i RTG snimak stopala. 

Moguće komplikacije

Najčešća komplikacija je infekcija. Najčešće se radi o površinskoj infekciji koja zahteva samo zbrinjavanje rane i antibiotike. Duboka infekcija je vrlo retka kod ove vrste operacije. Može doći do manjeg oštećenja nerava s gubitkom osećaja u području operacije. Krvni ugrušci su neuobičajeni i sprečavaju se lekovima i redovnim vežbanjem. 

Specifični rizici ove operacije

Prenos bola na susedni zglob 30%.

Osećaj ukočenosti zglobova (oko 2,4%).

Nožni prst ne dodiruje podlogu (plutajući nožni prst).

Stvaranje ožiljaka.

Nezarastanje kosti (kost se ne spaja).

Problemi s fiksacijom (zavrtnjima/pinovima).

Bol na mestu operacije.

Potreba za ponovnom operacijom.

Ako sumnjate na komplikaciju, javite nam se.