Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta su polipi materice?

Polipi materice su benigne izrasline koje se formiraju na unutrašnjem tkivu materice (endometrijumu) i mogu se protezati u materičnu šupljinu. Sastoje se iz krvnih sudova i tkiva koje liči na endometrijum. Polipi variraju u veličini, mogu biti pojedinačni ili višestruki, i iako su većinom benigni, u retkim slučajevima mogu predstavljati rizik za razvoj karcinoma. Polipi mogu izazvati različite simptome, kao što su nepravilna menstrualna krvarenja, krvarenje nakon menopauze, krvarenje između menstruacija ili probleme sa plodnošću.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostika polipa materice obično započinje ginekološkim pregledom, a potvrđuje se ultrazvukom. Dodatne metode kao što su histeroskopija, koja omogućava lekaru da direktno vidi unutrašnjost materice i uzme uzorak tkiva za dalje ispitivanje, takođe su korisne u dijagnostici polipa.

Načini lečenja

Lečenje polipa materice zavisi od simptoma, veličine i broja polipa, kao i od želje žene za budućim trudnoćama. Ako polipi ne izazivaju simptome i ako nema znakova maligniteta, može se preporučiti samo praćenje. Međutim, u slučajevima kada polipi izazivaju simptome ili postoji zabrinutost zbog potencijalne malignosti, preporučuje se hirurško uklanjanje. Ova procedura obično se izvodi ambulantno i podrazumeva uklanjanje polipa uz pomoć histeroskopa koji se unosi kroz cerviks u materičnu šupljinu.
Nakon uklanjanja, polipi se šalju na patološku analizu radi isključivanja mogućnosti kancerogenih ćelija. U većini slučajeva, nakon tretmana, žene doživljavaju značajno poboljšanje simptoma.